Smula jästen i en bunke. Smält hälften av smöret, blanda i mjölken och den mortlade kardemumman och värm degvätskan till 37 grader.
Rör ut jästen i litet av degvätskan och häll sedan i resten av vätskan. Tillsätt salt och socker samt hälften av mjölet och bearbeta degen, helst i hushållsassistent. Klicka sedan i resterande smör som då ska vara rumstempererat men inte smält.
Tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i 45 minuter eller till dubbel storlek.
Blanda under tiden smöret med socker, vanilj och kardemumma till fyllningen.
Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 2 delar och knåda väl.
Kardemummakringlor
Kavla ut den ena delen till en rektangel och bred på kardemummasmöret. Vik sedan degen dubbel på längden och skär i 15-20 strimlor.
Snurra varje strimla och vik ihop till en kringla samt placera den på plåt med skarven nedåt. Låt jäsa på plåt ca 25 minuter.
Vispa upp ägg med en liten nypa salt och pensla bullarna noga. Strö över pärlsocker och grädda i 6-9 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt bullarna svalna på galler, under bakduk.
Blåbärsgifflar
Tag andra halvan av degen och knåda rejält.
Kavla ut till en cirkel som du sedan skär till 16-20 trekanter genom att korsa degplattan med en kniv, först i hälften, sedan i 4 delar osv.
Tag varje trekant och klicka ut blåbärssylt på den bredare delen. Rulla sedan degbiten, från den breda sidan och mot toppen. Rulla den ganska så tajt så att inte sylten rinner ut.
Lägg varje giffel med skarven nedåt och vinkla in ändarna något. Låt jäsa ca 25 min.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö lite strösocker på. Grädda mitt i ugnen i ca 5-9 minuter eller tills de fått fin färg.