Tortanobröd

Tortano
Foto: TV4
Josephine Palm - recept
Josephine Palm - recept

Tortanobröd

13 ingredienser

Josephines recept på tortanobröd fyllt med parmaskinka, västerbottenost, oliver, mozzarella samt färska örter.

Min traditionella Tortano ska jäsa länge, degen ska jäsas i 1-2 timmar – ju längre desto bättre! Men på det här receptet hittar vi en snabbversion med lite bakpulver i också som går att jäsa klart på 40 min! Allt som skiljer recepten åt är bakpulver och jäsningstid – annars är allt samma!
Se fler recept från

Hela Sverige bakar

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mjölk
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 12 dl vetemjöl special
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 g parmaskinka
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 dl soltorkade tomater, i olja
  • 1 dl Västerbottensost
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 mozzarellaost
  • pumpafrön och havssalt att garnera med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Rör ut jäst, honung och salt o litet av degvätskan. Häll sedan på resten av vätskan och rör runt.
  2. Häll i mjölet och bakpulvret (om du gör den snabba varianten) men spara lite mjöl till utbakningen och arbeta snabbt ihop degen med elvisp med degkrokar eller i hushållsmaskin med degkrok.
  3. Låt jäsa i cirka 40 minuter under bakduk på dragfri plats.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. KNÅDA INTE! Platta bara ut degen till en fyrkant och lägg på ost, skinka, oliver och tomater.
  5. Rulla ihop degen till en rulle och forma till en ring. Pensla lite vatten på och strö över lite mjöl, pumpakärnor, havssalt eller vad du nu känner för.
  6. Lägg på plåt och in i ugnen och grädda i cirka 20-25 minuter.