Smält smöret och blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor. Värm upp till fingertoppsvärme (37 grader). Smula jästen i en bunke och blanda med degspad. Lös upp jästen!
Tillsätt vetemjölet och kör i bakmaskin i 5 minuter (alt i 10 min utan bakmaskin). Jäs under bakduk i 40 min.
Häll upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen slät i valfri form och jäs i ytterligare 30 minuter.
Under jäsningen sätts en plåt in på näst nedersta falsen i ugnen så att den blir riktigt varm. När degen är färdigjäst ska det placeras på den varma plåten.
Hacka nötterna och pensla brödet med sirap upplöst i varmt vatten när brödet jäst färdigt.
Skär upp ett mönster, sprinkla nötter på ytan samt lite vetemjöl. Skjutsa in i ugnen på nedersta falsen i kombination med en skål med 1 dl kallt vatten som ska ånga för en krispigare yta. Släpp ut luften fort när ångan fått stå i ca 30 sekunder.
Grädda i 30 minuter tills brödet låter ihåligt om man knackar lätt mot undersidan. Låt svalna och servera!