Koka upp vatten. Vispa ner linfrön, rågmjöl, salt och olja, och låt det svalna.
Deg
Tillsätt vatten, se till att blandningen har ca 36 grader. Smula ner och lös upp jästen.
Tillsätt honung och därefter vetemjölet lite i taget.
Bearbeta ca 10 minuter så att glutentrådar bildas. Degen är klar när det finns glutentrådar samt att degen släpper från sidor och botten av bunken.
Blanda ner grovhackade valnötter.
Låt degen jäsa i bunken 30 minuter, övertäckt med plastfolie.
Häll ut degen på en rejält mjölad linnehandduk. Lyft ner handduken i en jäskorg, vik in kanterna och forma ett litet paket.
Täck med plastfolie. Låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader, ha två plåtar i ugnen när den värms upp så de blir heta – en placerad i mitten och en allra längst ner.
När jäsningen är klar, stjälp upp bröddegen på ett bakplåtspapper. Vik in kanterna under brödet så det är runt och fint i formen. Snitta eventuellt brödet.
Öppna ugnen och skjutsa snabbt in brödet på plåten som står i ugnens mitt (akta så du inte bränner dig!). Kasta in 0,5 dl vatten på plåten som står längst ner (genom detta kommer du få en jättefin skorpa på brödet), stäng luckan och sänk direkt temperaturen till 210 grader.
Grädda ca 30 minuter – brödet ska ha innertemp på 98 grader, då är det klart. Låt gärna brödet vila en timme innan du skär upp det, då blir det som bäst!
Citron- och rosmarinsmör
Vispa smöret, tillsätt finhackad rosmarin och citronskal efter smak. Ställ in i kylen tills brödet ska serveras.