Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen ca 10 minuter, tillsätt salt mot slutet. Låt därefter jäsa till dubbel storlek i bunken under duk. (tar ca 40 minuter).
Kavla ut till en degplatta om minst 50 cm bredd, degen ska vara ca 0,5 cm tjock. Bred på smöret på den halvan av degen som är närmast dig, riv mandelmassa över samma yta (jämnt fördelat) och vik plattan dubbel. Skär ut ca 3-4 cm breda strimlor, gör ett snitt på mitten från nedre kortsidan och upp, men lämna den översta centimetern hel, så att den håller ihop. (Degbiten ska se ut som ett par byxor.) Tvinna de två benen, knyt en knut och göm ändarna under. Låt vila ca 30-40 minuter, tills bullarna dubblat sin storlek.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg, strö på finhackade pistagenötter. Grädda 8-10 minuter i 200 grader, tills bullarna fått fin färg.
Medaljongbullar med citron och toscatopping
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken och smör tills lösningen är ljummen, 37 grader. Smula ner jästen, tillsätt socker, ägg, mjöl och salt.##
Baka ut degen direkt! Dela upp degen i 12 lika stora delar, rulla dem till bollar och lägg på bakplåtspapper. Tryck ner ett finger i mitten av varje bulle (dock ej hela vägen ner till bakplåtspappret.) Och spritsa i en klick lemoncurd. Täck med bakduk eller plastfolie, låt jäsa minst 45 minuter.
Toscakräm
Hacka valnötterna. Värm alla ingredienser i en liten kastrull så att de smälter ihop och blir en kräm. Låt svalna.#
Innan gräddning, pensla med uppvispat ägg och klicka på 1-2 tsk Tosca kräm ovanpå citronkrämen på bullen. Strö ev. på mandelflarn eller nötter. Grädda i 200 grader 12-15 minuter, var försiktig så att inte nötterna bränns!
Rabarber- och kardemummagifflar
Mal kardemummakärnor fint i en mortel eller kvarn och värm med mjölken och smöret tills lösningen är ljummen, 35-37 grader. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt socker, ägg och det mesta av mjölet och arbeta i degblandare eller med degkrokar på elvispar i ca 10 minuter. Mot slutet, tillsätt 1 nypa salt. Låt jäsa övertäckt med plastfolie ca 30 minuter.
Fyllning
Skiva rabarbern tunt. Smält smöret i en stekpanna och häll ner rabarber och råsocker. Låt småkoka under omrörning tills rabarbern är mjuk.
Utbakning
Knåda degen smidig med resten av mjölet. Kavla ut en stor kaka, ca 45 x 50 cm. Skär ut 12 trianglar (ca 11 cm breda, ca 15 cm höga). Lägg en klick fyllning och en liten hög rabarber på den bredaste delen. Dutta lite ägg eller vatten på toppen av triangeln (den smalaste delen). Rulla ihop till gifflar, låt jäsa på bakplåtspapper under duk ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg. Strö på råsocker. Grädda 8-10 minuter i 200 grader, mitt i ugnen