Martins cupcakes med retrosmaker

Martins cupcakes med retrosmaker
Foto: TV4

Martins cupcakes med retrosmaker

Av: Martin Jansson

Från: Hela Sverige bakar

31 ingredienser

Martins recept på tre olika cupcakes som han smaksatt med mandellikör, calvados samt rom.

Ingredienser

Muffins grundrecept

  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 3 dl standardmjölk
  • 400 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 citron, skalet
  • 0,75 tsk salt

Mandelcupcakes

  • 5 bittermandel
  • 2 msk amarettolikör
  • 100 g mandelmassa
  • 15 cocktailbär
  • 100 g färskost

Äppelcupcakes

  • 4 äpplen
  • 2 msk calvados
  • 1 kanelstång
  • strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 100 g aprikosmarmelad, passerad
  • 1 msk citron, saft

Romrussincupcakes

  • 1 msk mörk jamaicarom
  • 250 g russin
  • 2 limefrukter
  • 1 citron, saften
  • 200 g smör, mjukt
  • 150 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • färska myntablad

Frosting, grund

  • 150 g färskost
  • 3 dl florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret och låt svalna en aning. Tillsätt mjölk och salt.
  2. Ägg och socker vispas luftigt.
  3. Mjöl, bakpulver och vaniljsocker siktas i smeten och smörmjölkblandningen tillsätts. Tillsätt slutligen rivet citronskal.
  4. Fördela smeten lika mycket i tre bunkar och smaksätt för respektive cupcake.

Mandelcupcakes

  1. Smeten smaksätts med 5 rivna bittermandlar. När de gräddats penslas de med Amaretto. Efter detta blandar man en smet av mandelmassa och cream cheese. Spritsa på toppingen med krusig tyll. Garneras med cocktailbär.

Äppelcupcakes

  1. Skala, kärna ur och klyfta alla äpplen. Lägg 10 klyftor till garnering åt sidan. Koka/marinera de övriga äppelklyftorna i Calvados (blir bäst om man marinerar i minst en timme.).Vänd de marinerade äppelklyftorna i kanel. Peta ned äppelklyftorna i smetfyllda formar.
  2. Halvgrädda cupcakesen och tag ut dem från ugnen. Garnera varja cupcake med en äppelklyfta. Grädda klart. Under tiden kokas en aprikotyr av passerad aprikosmarmelad. Aprikosmarmelad läggs i kastrull och blandas med citronsaft. Koka ca 10 minuter till en seg massa. När bakverken är färdiggräddade penslas äppelklyftan rikligt med aprikotyr.
  3. Blanda en frosting av 150 g creme cheese och 3 dl florsocker. Spritsa en tjock krans med frosting på varje cupcake så att äppelklyftan syns.

Romcupcakes

  1. Blanda en frosting på150 g creeme cheese, 3 dl florsocker, 1 msk limejuice. Blanda ost, florsocker och limejuice till en fast smet (pass upp så du inte har för mycket juice) och fyll i plastspritspåse med slät tyll.