Ninas apelsinkolasnittar, vaniljmandelhjärtan och toscadrömmar.

Ninas apelsinkolasnittar, vaniljmandelhjärtan och toscadrömmar.
Foto: TV4
Nina hermanssen profilbildd
Nina hermanssen profilbildd

Ninas apelsinkolasnittar, vaniljmandelhjärtan och toscadrömmar.

27 ingredienser

Ninas recept på tre sorters småkakor: Apelsinkolasnittar, vaniljmandelhjärtan och toscadrömmar.

Ingredienser

Apelsinkolasnittar

  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 apelsin, rivet skal av

Toscadrömmar

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 1 ägg

Toscasmeten

  • 2 dl nötter (macadamia, cashew och pistage)
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk grädde

Vaniljmandelhjärtan

  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 110 g smör
  • 1 tsk mandelessens

kristyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk äggvita
  • några droppar citronsaft
  • hushållsfärg

Gör så här

Apelsinkolasnittar

  1. Ugnsvärme: 175 grader. Vispa smör, socker och sirap till en krämig smet.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner i smeten.
  3. Rulla ut degen till en längd på bakplåtspapper och platta till litegrand. Räffla med en gaffel.
  4. Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna lite och skär i snittbitar. Låt svalna helt på plåten.

Toscadrömmar

  1. Ugnsvärme: 200 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt smör och finfördela till en smidig massa. Rör snabbt ner ägget och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Kavla ut degen på en bakplåt med bakplåtspapper. Nagga plattan och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Den ska få lite färg. Ta ut kakan och låt svalna lite.

Toscasmet

  1. Hacka nötterna fint och rör sedan ihop dem med resten av ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ett par minuter.
  2. Bred sedan ut smeten på själva kakan, så jämnt du kan. Grädda på övervärme i 200 grader i ca 5 minuter. Låt svalna och tryck ur kakor.

Vaniljmandelhjärtan

  1. Blanda samman smör och socker tills det blir fluffigt. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda sedan tills du får en bra kakdeg.
  2. Kavla ut på mjölat bakbord och tryck ut hjärtformar. Ta sedan hjärtana och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Se till att de har lite avstånd till varandra.
  3. Lägg pinnen på baksidan av hjärtat, tryck till. Grädda i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna lite innan du försöker lyfta av dem från bakplåtspappret.

Kristyr

  1. Droppa i citron i äggvitan, vispa ihop med florsockret. Konsistensen ska vara så att det går att spritsa kristyren. Blir den för torr späd med äggvita eller citron. Dekorera kakorna.