Calvados- och äppelkaka, mascarponevisp med smak av kardemumma och citron samt hasselnötsflarn

Calvados- och äppelkaka, mascarponevisp med smak av kardemumma och citron samt hasselnötsflarn
Foto: TV4
Peter-Patrik Isaksson
Peter-Patrik Isaksson

Calvados- och äppelkaka, mascarponevisp med smak av kardemumma och citron samt hasselnötsflarn

25 ingredienser

80 min

Äppelkaka med calvados och farinsocker. Serveras med mascarponegrädde smaksatt med kardemumma och citron samt hasselnötsflarn.

Du behöver:
6 små springformar

6 små skålar för mascarponekrämen
6 rektangulära vita fat för uppläggning ca 35x20
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Äppelkaka


  • 6 äpple (Pink Lady, Gravensteiner eller Ingrid Marie eller Filippa)
  • 4 msk smör
  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 2-3 dl calvados
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 3 dl strösocker
  • 5-6 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • florsocker
  • vatten

Mascarponevisp


  • 250 g mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • ca 0,5 dl florsocker
  • 4-5 tsk kardemumma
  • 2 citroner

Hasselnötsflarn


  • 150 g hasselnötter
  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk honung
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 75 g mörk choklad

Gör så här

Äppelkakan

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Skala och tärna alla utom ett av äpplena, skär det sista äpplet i tunna klyftor. Stek tärningarna och klyftorna i 1,5 msk smör.
  3. Tillsätt calvadosen och farinsockret. Låt sedan äppeltärningarna puttra tills de mjuknat. Mixa sedan äppeltärningarna till en len massa och spara klyftorna på en tallrik vid sidan om.
  4. Vispa samman smöret och sockret till en luftig vit massa.
  5. Tillsätt äggen ett och ett under omrörning. Vänd sedan ned äppel- och calvadosmassan i smeten.
  6. Blanda mjölet, vaniljsockret och bakpulvret i en bunke och vänd försiktigt ned i smeten. Tillsätt till sist mjölken.
  7. Fördela smeten i de 6 portionsformarna. Tänk på att se till att formarna väl smorda först.
  8. Dekorera med skalade och stekta äppelklyftorna.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut ur ugnen, låt svalna och dekorera med glasyr (gjord på florsocker och vatten).

Mascarponevisp

  1. Slå grädden i en skål och vispa medelhårt. Riv citronskalet och pressa citronerna.
  2. Blanda mascarponen, kardemumman, lite av citronskalet och citronsaften i en skål, tillsätt till sist florsockret. Vänd sedan försiktigt ned mascarponeblandningen i grädden.
  3. Spritsa i små skålar för servering.

Hasselnötsflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka hasselnötterna medelgrovt, rosta dem och blanda sedan med sockret, saltet, smöret och honungen i en kastrull.
  3. När smöret har smält tillsätt mjölet och sedan mjölken. Sjud blandningen i någon minut.
  4. Förbered en plåt med bakplåtspapper på och bred ut smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills flarnen fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Ta ut flarnen och låt svalna. Skär stänger av flarnet, tänk på att inte vänta för länge med att skära flarnen då de lätt spricker och går sönder om de stelnat.
  7. Smält chokladen och ringla över flarnen.
  8. Servera äppelkakan med mascarponevispen och hasselnötsflarnet.