Nöt- och äppelkrans, bullar med jordnötssmör och rimbobullar

Nöt- och äppelkrans, bullar med jordnötssmör och rimbobullar
Foto: TV4
Peter-Patrik Isaksson
Peter-Patrik Isaksson

Nöt- och äppelkrans, bullar med jordnötssmör och rimbobullar

32 ingredienser

2 h

Tre sötebröd, en deg. Hasselnöts- och äppelkrans. Bullar med jordnötssmör och mandelmassa. Rimbobullar med lönnsirap, tranbär och mörkt muscodovosocker.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner krans + 20 bullar

Grunddeg sötebröd

  • 75 g jäst
  • 250 g smör
  • 7 dl mjölk
  • 2,5-3 dl strösocker
  • 1,5 msk kardemumma
  • 2 tsk salt
  • ca 2 l vetemjöl special

Hasselnöts- och äpplekrans

  • 125 g hasselnötsmassa
  • 75 g hasselnötter
  • 50 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 Granny Smith äpple
  • 50 g hasselnötter, hackade
  • pärlsocker

Jordnötssmörs- och mandelmasseknutar

  • 100 g mandelmassa, grovriven
  • 1,5 dl jordnötssmör
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 apelsin, rivet skal + juice
  • mandelspån, till dekoration

Rimbobullar

  • 75 g smör
  • 3-4 msk lönnsirap
  • 2 msk mörkt muscodavosocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 40 g tranbär

glasyr

  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 msk vatten
  • 2 ägg, till pensling
  • 1,5 msk vatten, till pensling

Gör så här

Grunddeg

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken.
  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt en del av vätskan och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan, sockret och saltet.
  3. Arbeta ned vetemjölet i bunken och knåda i maskin ca 10-15 minuter så att degen släpper från kanten blir spänstig och innehåller ordentligt med glutentrådar.
  4. Jäs täckt i ca 40 min. Under tiden gör du fyllningarna.

Krans

  1. Skala och riv äpplena, lägg i en skål och täck med plastfolie.
  2. Hacka hasselnötterna grovt, ställ även dom åt sidan.
  3. Blanda sedan samman resten av ingredienserna i en bunke.

Jordnötssmörs- och mandelmasseknutar

  1. Blanda ihop allt till en smidig fyllning.

Rimbobullar

  1. Blanda ihop allt till en smidig fyllning.

Degen

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela degen i tre bitar.

Krans

  1. Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllningen och strö sedan över det rivna äpplet och de hackade hasselnötterna.
  2. Vik på mitten och skär tre remsor i rektangeln. Tvinna remsorna och forma en krans.

Jordnötssmörs- och mandelmasseknutar

  1. Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen.
  2. Vik på mitten och skär 12-15 remsor av rektangeln. Tvinna ihop remsorna till önskbart mönster.

Rimbobullar

  1. Kavla ut degen till en lång, smal rektangel.
  2. Skär ut 12-15 kvadrater genom att dela rektangeln på mitten på kortsidan och sedan fem gånger längs med långsidan.
  3. Klicka ut fyllningen i mitten av kvadraterna, vik in hörnen mot mitten och placera varje knyte i en bullform.
  4. Dekorera med glasyr efter att de varit i ugnen och svalnat (se nedan).

Jäsning

  1. Jäs bullarna på plåt, till dubbel storlek (20-30 minuter).
  2. Pensla med vispat ägg och lite vatten samt dekorera bullarna. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Kransen gräddas i ca 15-20 minuter.
  3. Låt svalna på galler.