Tre sötebröd, en deg. Hasselnöts- och äppelkrans. Bullar med jordnötssmör och mandelmassa. Rimbobullar med lönnsirap, tranbär och mörkt muscodovosocker.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.
Smula jästen i en bunke, tillsätt en del av vätskan och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan, sockret och saltet.
Arbeta ned vetemjölet i bunken och knåda i maskin ca 10-15 minuter så att degen släpper från kanten blir spänstig och innehåller ordentligt med glutentrådar.
Jäs täckt i ca 40 min. Under tiden gör du fyllningarna.
Krans
Skala och riv äpplena, lägg i en skål och täck med plastfolie.
Hacka hasselnötterna grovt, ställ även dom åt sidan.
Blanda sedan samman resten av ingredienserna i en bunke.
Jordnötssmörs- och mandelmasseknutar
Blanda ihop allt till en smidig fyllning.
Rimbobullar
Blanda ihop allt till en smidig fyllning.
Degen
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i tre bitar.
Krans
Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllningen och strö sedan över det rivna äpplet och de hackade hasselnötterna.
Vik på mitten och skär tre remsor i rektangeln. Tvinna remsorna och forma en krans.
Jordnötssmörs- och mandelmasseknutar
Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen.
Vik på mitten och skär 12-15 remsor av rektangeln. Tvinna ihop remsorna till önskbart mönster.
Rimbobullar
Kavla ut degen till en lång, smal rektangel.
Skär ut 12-15 kvadrater genom att dela rektangeln på mitten på kortsidan och sedan fem gånger längs med långsidan.
Klicka ut fyllningen i mitten av kvadraterna, vik in hörnen mot mitten och placera varje knyte i en bullform.
Dekorera med glasyr efter att de varit i ugnen och svalnat (se nedan).
Jäsning
Jäs bullarna på plåt, till dubbel storlek (20-30 minuter).
Pensla med vispat ägg och lite vatten samt dekorera bullarna. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Kransen gräddas i ca 15-20 minuter.