Red velvet med ingefärshallon och smörkräm

Red Velvet med ingefärshallon, cream cheese-fyllning och smörkrämsfrosting
Foto: TV4
Peter-Patrik Isaksson
Peter-Patrik Isaksson

Red velvet med ingefärshallon och smörkräm

29 ingredienser

2 h

Red velvet-tårta fylld med cream cheese-frosting. ingefärshallon och spacklad med smörkräm.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner tårta

Tårtbotten röd

  • 3 dl mjölk
  • 2-2,5 msk vitvinsvinäger
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 4,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 5 msk röd pastafärg
  • 3-4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 5-5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1-1,5 tsk bikarbonat

Tårtbotten blå

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 msk mörkblå pastafärg
  • 2-3 tsk blåbärsessens

Fyllning

  • 300 g färskost
  • 3 dl grädde
  • 1 krm bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl florsocker
  • 900 g färska hallon
  • malen ingefära

Frosting

  • 400-500 g smör, rumsvarmt
  • 2000-2500 g florsocker
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 500 g färskost

Gör så här

Röd botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjölken och vinägern i ett glas och låt stå i ca 7-8 minuter.
  3. Vispa smör och socker till en luftig kräm och tillsätt sedan äggen, ett i taget.
  4. Blanda kakao, vaniljpulver och färgpasta i en skål. Blanda sedan den i äggsmeten och se till att färgen fördelas jämnt.
  5. Tillsätt mjölk- och vinägerblandningen.
  6. Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt i smeten.
  7. Grädda i en smord form i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter. Ta ut och låt svalna.
  8. Blå botten
  9. Samtidigt som den röda botten gör också smeten till den blå. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt potatismjölet, vetemjölet och bakpulvret. Rör i hop till en smidig smet.
  10. Tillsätt färgpastan och blåbärsessensen.
  11. Grädda samtidigt som de röda bottnarna i ca 35-45 minuter.

Fyllning

  1. Häll bakpulvret i grädden och vispa den hårt.
  2. Blanda samman cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en skål. Blanda sedan ner krämen i grädden. Ställ kallt.

Hallon- och ingefärsfyllning

  1. Dela de färska hallonen i två delar och blanda med mald ingefära till önskad smak.

Montering

  1. Skär de röda bottnarna i lager. Använd den runda stansen till att skära en ring utav den blå botten.
  2. Varva röda bottnar med hallonfyllning och cream cheese-fyllningen på uppläggningsfatet.
  3. De två sista röda bottnarna tar du ut mitten ur med hjälp av stansen. Lägg sedan först den blå ringen ovan på det senaste lagret fyllning och matcha i en av de två röda bottnarna, fyll med fyllning och lägg sedan ned det sista lagret röd botten ovan på hålet i den blå bottnen.
  4. Spackla tårtan med smörkrämen innan du spritsar ut rosor över tårtan.