1 deg, två kaksorter. Wienerstänger med hallonsylt smaksatt med chili och schackrutor med lakrits och hallon.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.
Ingredienser
st
Deg
125 g smör
3 dl vetemjöl
0,67 dl strösocker
0,67 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
Schackrutor
4-6 msk lakritspulver
4-6 msk frystorkat hallonpulver
2 tsk svart pastafärg
2 tsk röd pastafärg
Wienerstänger
4 msk hallonsylt
1 röd chilifrukt
0,5 tsk torkad mald chilifrukt
1,5 dl florsocker
1,5 msk vatten
Gör så här
Deg
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smöret, vetemjölet, sockret och bakpulvret i en matberedare.
Dela upp kakdegen i två bitar – en till schackrutorna och en till wienerstängerna.
Schackrutor med hallon och lakritssmak
Dela degen på mitten. Smaksätt den ena halvan med vaniljsocker och hallonpulver och den andra med lakritspulvret.
Dela respektive degbit i två nya delar och rulla fyra lika långa korvar av dem.
Rulla ihop de fyra korvarna till en större korv. Och forma den lite extra kantigt. Dra plastfolie om den och förvara den kallt en stund.
Ta ut rullen ur kylen och skär kakor av den som du lägger på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-9 minuter.
Wienerstänger med chilihallonsylt
Dela degen i tre bitar och rulla ut tre lika långa korvar.
Platta till korvarna en aning och gör sedan en fördjupning i mitten av varje korv.
Kärna ur chilifrukten och finhacka den. Blanda sedan ned den hackade chilin och den torkade chilin i hallonsylten lite i taget, smaka av tills du hittat önskad smak.
Fyll fördjupningarna med chilisylten.
Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Blanda florsockret och vattnet till en glasyr. Dela sedan glasyren i två skålar och tillsätt den röda hushållsfärgen i den ena skålen.
Låt kakorna svala lite innan du dekorerar dem med glasyren. Vänta sedan ytterligare några minuter innan du skär kaklängderna till småkakor.