Smula jästen i en bunke och lös upp jästen i en del av vattnet och häll sedan i resten av vattnet, tillsätt honungen och oljan . Använd kallt vatten då rörelseengerin från bakmaskinen kommer alstra värme.
Blanda 10 dl av det starka mjölet och fullkornsdinkelmjölet i en skål. Arbeta i mjölblandningen lite i taget i en bakmaskin, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen arbetas i ca 10-12 minuter. Titta om det är tillräckligt med glutentrådar i degen. Smula nässlorna och blanda i dem mot slutet, tillsätt även saltet och fänkålen.
Jäs degen i ca 30 minuter.
Arbeta degen försiktigt med händerna en stund. Höj temperaturen i ugnen till 250-275 grader och sätt in bakstenen (är det kallt kan stenen behöva värmas upp succesivt för att inte spricka).
Mjöla in jäskorgarna ordentligt, dela degen i två lika stora bitar och låt jäsa täckta i jäskorgen i ca 40 minuter.
När degen jäst färdigt, stjälp försiktigt ur limporna ur jäskorgarna, låt dem vila lite. Snitta sedan och sätt in dem i botten av ugnen på bakstenen.
Släng in ett glas med vatten i botten av ugnen och grädda sedan i 10-15 minuter.
Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut brödet och låt svala och sätta sig innan du skär i det.