Robins jordgubbstårta med lime

POPULÄRT
Jordgubbs- och limetårta
Foto: Robin Persson/Sjuan
Robin Lundström
Robin Lundström

Robins jordgubbstårta med lime

Av: Robin Lundström

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

Läcker tårta med jordgubbsmousse, limecurd och chokladdekorationer.

Couvetyrchoklad har högre halt av kakaosmör och därför väl lämpad att göra dekorationer av.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Botten

  • 200 g ägg
  • 100 g strösocker
  • 100 g sötmandel, grovhackad
  • 120 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse

  • 175 g grädde
  • 25 g jordgubbssaft
  • 30 g äggvita
  • 3 gelatinblad
  • 10 g citron, saft
  • 175 g jordgubbspuré
  • 70 g strösocker

Fyllning

  • 300 g crème fraîche
  • 200 g grädde
  • 250 g limecurd
  • strösocker

Dekoration

  • 150 g vit couvertyrchoklad
  • 1 l jordgubbar
  • 50 g mörk couvetyrchoklad
  • 50 g pistagenötter, skalade

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker luftigt och pösigt, sikta mjöl och bakpulver samt blanda ner mandel. Häll smeten i en smord form. Baka av i 25-30 min tills provstickan är torr.

Jordgubbsmousse

  1. Blötlägg gelatin i rikligt med kallt vatten.
  2. Vispa grädden fast. Ställ i kyl.
  3. Gör en varmvispad maräng, genom att vispa äggvita och socker över ett vattenbad till en fast och styv maräng. Kyl ner marängen direkt.
  4. Blanda maräng jordgubbspurè, vänd ner vispad grädde.
  5. Hetta upp saft och tillsätt gelatin till det är löst, vänd försiktigt ner gelatin i moussen. Fodra en form med plastfolie, häll i moussen och ställ i frys minst 60 minuter.

Fyllning

  1. Vispa grädde och crème fraiche luftigt, vänd försiktigt ner limecurd och smaka av med socker.

Montering av tårtan

  1. Börja med att dela tårtbotten i två delar, lägg ena delen i botten av ringform, stryk på ett tunt lager limekrämen.
  2. Tag ut jordgubbsmousse och lossa från form, lägg den ovanpå krämen.
  3. Täck jordgubbsmoussen med limekräm till en jämn yta. Lägg på andra tårtbotten och stryk även den med limekräm, ställ in i frys att stelna minst 30 minuter.
  4. Stryk choklad i mönster på overheadfilm, tag ut tårtan och lossa springform. Fodra chokladbandet (med plasten utåt) runt tårtan och ställ sedan i kyl igen ca 10 min.
  5. Fyll hålet som chokladkragen skapar med färska jordgubbar och osaltade skalade pistagenötter för dekorationens skull.