Ronnies äppelpaj

Ronnies äppelpaj
Foto: TV4
Ronnie Nilsson - recept
Ronnie Nilsson - recept

Ronnies äppelpaj

25 ingredienser

Paj på timjanhonungsstekta äpplen och ingefära serverad med lättvispad grädde och katrinplommonsirap och några blad av Dr Westerlunds blomma.

Ingredienser

Deg

  • 600 g vetemjöl
  • 400 g smör
  • 200 g strösocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk malen ingefära

Fyllning

  • 2 kg fast äpple
  • 1 msk timjanhonung
  • färsk timjan
  • 2 msk strösocker
  • 50 g smör
  • 1 tsk malen ingefära
  • hel nejlika

Mazarinmassa

  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 3 ägg

Dekoration

  • 400 g aprikossylt
  • röd hushållsfärg
  • gul hushållsfärg
  • grön hushållsfärg
  • ägg, vispat

Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g katrinplommon
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • Dr Westerlunds blomma, färska blad av

Gör så här

Deg

  1. Blanda ingredienserna till degen. Plasta in och lägg i kylen i cirka 30 minuter.

Fyllning

  1. Skala och klyfta äpplena. Stek upp i socker, honung och örter med smör. Ställ åt sidan.

Mazarinmassa

  1. Riv mandelmassan och rör ihop med ägg och rumstempererat smör. Ställ i kylen.

Sätta ihop pajen

  1. Kavla ut degen och fodra en form.
  2. Fyll formen med mazarinmassa och stekta äpplen.
  3. Grädda i cirka 30 minuter i 175 grader.
  4. Kavla deg och ta ut lockmönster. Täck ytan på pajen.
  5. Pensla delar med vispat ägg.
  6. Grädda i cirka 10 minuter.
  7. Pensla delar av locket med färgad aprikossylt och eventuellt socker.

Vid servering

  1. Gör katrinplommonsirap tidigt; Koka samman katrinplommon med socker och vatten, låt det svalna.
  2. Vispa grädde.
  3. Marmorera grädde med sirap och finhackade pelargonblad.