Ronnies cupcakes med päron, jordgubbar och citronmaräng

Ronnies cupcakes med päron, jordgubbar och citronmaräng
Foto: TV4
Ronnie Nilsson - recept
Ronnie Nilsson - recept

Ronnies cupcakes med päron, jordgubbar och citronmaräng

43 ingredienser

Ronnies recept på cupcakes med smakerna päron med mintchoklad, jordgubbar och champagne, samt citronmaräng.

Konserverat päron med After Eight. Minns fortfarande hur gott det var och hur exotiskt. Lite som när utlandsresenärer kom hem med Toblerone. Lite mer posh och vuxet blir det med riktig pepparmynta och lite Xanté. Det känns alldeles för trist att fuska med essenser.
Den romantiska, kunde inte komma på hur ostron skulle kunna funka så det blev den vanliga picknickkombinationen med champagne jordgubbar istället. Instant sommar!
Citronmarängpaj är tidigt 90-tal för mig. Den får vara med för att jag ville få med en cupcake med lite syrlighet. /Ronnie

Ingredienser

portioner st

Päron- och mintmuffins

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl päroncognac (typ Xanté)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 msk kakao
  • 4 konserverade päronhalvor, hackade

Cream cheese frosting

  • 200 g färskost (eller annan cream cheese)
  • 8 dl florsocker
  • 120 g smör
  • 2 limefrukter, skal
  • färsk pepparmynta, blad av
  • after eight (eller annan mintchoklad)

Champagne- och jordgubssmuffins

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 0,6 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl champagnereduktion

Vit chokladfrosting

  • 200 g grädde
  • 300 g vit bakchoklad
  • 1 dl champagnereduktion
  • 2 l färska jordgubbar
  • färsk basilika

Citronmuffins

  • 3 ägg
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron, skalet

lemon curd

  • 3 citroner (rivet skal från 3, saft från 2)
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 äggulor
  • 2 ägg

maräng

  • 4 äggvitor
  • 1,25 dl strösocker
  • citronsaft, lite

Gör så här

Muffins

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner smält smör och mjölk.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten. Dela smeten i tre olika skålar.
  3. Tillsätt päronkonjak till en av skålarna, champagnereduktion till den andra samt rivet citronskal till den tredje. Tillsätt kakao till päronsmeten, vänd ner konserverade päron i päronsmeten och tillsätt vaniljsocker till champagnesmeten.  Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen.

Cream cheese frosting

  1. Vispa ihop smör, florsocker, rivet limeskal och philadelphia till en slät frosting. Spritsa på dina päronmuffins och dekorera med mintchoklad samt blad av pepparmynta.

Vit chokladfrosting

  1. Smält vit choklad och låt den svalna lite. Vispa grädden och vänd ner chokladen. Bred frostingen på dina champagnemuffins och dekorera med jordgubbar.

Lemon curd

  1. Koka ihop socker, citonsaft och citronskal, sila. Tillsätt ägg och maizena och låt sjuda tills blandningen tjocknar.#

Maräng

  1. Vispa ihop äggvita, citronsaft och socker till en fluffig och smidig maräng.# Bred lemon curd på dina citronmuffins och spritsa på marängsmet. Bränn av marängen i ugnen eller med en brännare.