"Banoffee pie" en ljuvlig amerikansk kolapaj med banan, grädde och rostade, kanderade mandlar. Fyllningen i detta recept är beräknad till tre tarteletter.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Dela smöret i bitar. Blanda smör, mjöl, vatten och socker till en deg.
Kavla ut degen och ta ut 11 rundlar med ett mått med ca 7 cm diameter.
Lägg degen i portionsformar. Låt dem stå i kylen i 10 minuter.
Täck varje skal med bakplåtspapper och fyll dem med ris. Grädda dem i 10 minuter.
Ta bort papper och ris och grädda ytterligare 5 - 7 minuter eller tills de är ljusgula. Låt dem kallna helt innan du fyller dem.
Kolafyllning
Koka ihop alla ingredienser i 10-15 min. Den ska vara 120 grader, då är kolan perfekt (testa genom att droppa kolasmet i ett glas kallt vatten, kan du rulla en kula är den klar). Låt svalna.
Brända mandlar
Stek på mandlar och florsocker i pannan, akta så det inte bränns, tillsätt mer florsocker för att separera nötterna och låt svalna.
Fyll pajerna med kolasmet, dekorera med banan, vispad grädde samt hackade brända mandlar.