Smultron- och kiwipaj

Smultron- och kiwipaj
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Veronica Smedh
Veronica Smedh

Smultron- och kiwipaj

11 ingredienser

Paj med cream cheese-fyllning som toppas med smultron och kiwi.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

- Det går utan problem att bara göra en av smakerna, ni dubblarbara receptet så vips har ni 9 lika tarteletter. Likaså om ni baravill göra 3 tarteletter så dela pajskalet i 3.  Lycka till!!/Veronica

Ingredienser

Pajskal, ger ca 9 tarteletter

  • 250 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 1 tsk strösocker

Fyllning

  • 200 g färskost
  • 4 msk florsocker
  • 1 tsk citron, skalet, rivet
  • 1 tsk citron, pressad
  • 3 kiwis
  • 1 dl smultron
  • 1 dl ev äppelgelé

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela smöret i bitar och blanda med mjöl, vatten och socker till en deg.
  2. Kavla ut degen och ta ut 11 rundlar med ett mått med ca 7 cm diameter. Lägg smeten i portionsformarna. Låt dem stå i kylen i 10 minuter.
  3. Täck varje skal med bakplåtspapper och fyll dem med ris. Grädda dem i 10 minuter.
  4. Ta bort papper och ris och grädda ytterligare 5 - 7 minuter eller tills de är ljusgula. Låt dem kallna helt innan du fyller dem.

Fyllning

  1. Vispa ihop cream cheese, florsocker, citronskal och citronsaft med elvisp eller hushållsassistent. Spritsa blandningen i formarna.
  2. Skiva kiwifrukterna och använd smultronen som de är och lägg dem på fyllningen.
  3. Värm upp äppelgelé tills den precis smält och pensla den rikligt över frukten. Klar att servera!