Veronicas Blåbär- och vaniljdröm, Toscasnurror och Mandelgifflar

Veronicas paradbak.
Foto: TV4
Veronica Smedh
Veronica Smedh

Veronicas Blåbär- och vaniljdröm, Toscasnurror och Mandelgifflar

22 ingredienser

2 h

Luftiga bullar med olika smaker och presentation av en och samma deg. Blåbär & vaniljknyten som smälter i munnen. Toscasnurror som är knäckiga i smaken följt med mandelgifflar med hemmagjord mandelmassa. Lyxigt smakfulla bullar!

Nygräddade bullar är alltid godast. Om inte alla blir uppätna direkt så frys in och ta fram när besöket kommer! Toppenbra!
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner av varje sort

Deg till tre sorters bullar

  • 4,5 dl mjölk
  • 180 g smör
  • 75 g jäst
  • 21 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 krm salt
  • 12 msk vit sirap
  • 3 ägg
  • ägg, till pensling

Mandelgifflar - Fyllning

  • 200 g sötmandel
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker

Toscasnurror - Fyllning

  • 50 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk glykos
  • 1 dl mandelspån

Blåbärs- och vaniljknyten - Fyllning

  • 1,5 dl grädde
  • 1 äggula
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Grunddeg

  1. Värm mjölken och smöret till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda mjölet med bakpulvret och salt. Häll ner i bunken. Tillsätt sirap och ägg.
  2. Arbeta degen ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Jäs degen till dubbel storlek 30-40 min. Därefter dela degen i 3 delar.

Mandelgifflar

  1. Mal sötmandeln jättefint och mixa hop med smör och socker. Klart! Använt halva smeten till mandelgifflarna och halva till toscasnurrorna! Skär degen i trekanter och lägg fyllningen på den bredaste kanten och rulla ihop. Jäs i ca 30 min.
  2. Pensla med uppvispat ägg och strö på rosa strössel. In i ugnen på 225 grader i 8-10 min tills dom har fått en härlig brun färg. Dekorera med valfria kulor, jag tog rosa.

Toscasnurror

  1. Koka smör, grädde, socker och glykos till en ljusbrun smet, ca 8 min. Medelvärme. Rör om då och då. Blanda i mandeln, låt kallna.
  2. Kavla ut degen till en rektangel, smeta på halva mandelfyllningen och rulla ihop, därefter bred toscasmeten på bullarna, jäs i 30 min.
  3. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 min. Låt svalna på galler.

Blåbär- och vaniljknyten

  1. Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen är tjock, koka ej. Kyl och smaksätt med vaniljsocker. Klart!
  2. Lägg en klick på knytena och strö över några frysta blåbär på varje bulle. Jäs i 30 min och pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader i 10 min. Låt svalna på galler.