Veronicas Sommarbakelse

Veronica parad
Foto: TV4
Veronica Smedh
Veronica Smedh

Veronicas Sommarbakelse

37 ingredienser

2 h

Härligt rosa bakelser som passar perfekt på sommaren!

Karamellen gäller det vara otroligt försiktig med för den är superhet. Det går bra att frysa in bottnarna dagen innan och dekorera dagen efter. 

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner

Chokladbotten

  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-2,5 dl vetemjöl
  • choklad, hackad

Pensling

  • 100 g mörk choklad
  • 25 g kokosolja

Tårtbotten rosa

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk crème fraîche
  • rosa hushållsfärg

Pensla med

  • 100 g vit bakchoklad
  • 25 g kokosolja

vaniljkräm

  • 2 vaniljstänger
  • 5 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 msk majsstärkelse
  • 50 g tärnat smör

Karamell

  • 250 g strösocker
  • 175 g glykos
  • 100 g vatten
  • rosa hushållsfärg

Wipped cream frosting

  • 300 g färskost
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 dl florsocker
  • rosa pastafärg

Snabb jordgubbsmousse

  • 300 g jordgubbar
  • 2-4 msk marsanpulver
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

Chokladbotten

  1. Sätt på ungen 230 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner det i smeten.
  2. Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen i cirka 6 minuter. Ta ut och vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper, låt svalna. Pensla med choklad/kokosfett över hela kakan när den har kallnat.

Rosa tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt. Sikta de torra ingredienserna i en skål.
  2. Tillsätt mjölblandningen, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda på låg hastighet. Avsluta med citronskal och -saft samt lite gul eller rosa hushållsfärg.
  3. Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och fördela den jämnt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar. Pensla med vit choklad/kokosfett över hela kakan när den har kallnat.

Vaniljkräm

  1. Skär vaniljstången och skrapa ur fröna. koka upp vaniljstången, frön och mjölk. Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Sikta Maizena.
  2. Häll över mjölkblandningen, lite i taget, så att du tempererar gulorna. Vispa ordentligt under tiden. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp på medelvärme. Vispa hela tiden.
  3. När krämen tjocknat, ta den ifrån värmen och klicka i smöret lite i taget. Sila och ta bort vaniljstängerna. Ställ kallt.

Wipped cream frosting

  1. Vispa grädden, lite för länge. Vispa Philadelphia & florsocker krämigt i en annan skål med gaffel. Tillsätt creamcheese röran till grädden och vispa en stund tills allt blandas till en tjockare konsistens och redo för att spritsas. (1-2 min) Färga en liten del frostingen med rosa pastafärg.

Snabb jordgubbsmousse

  1. Mixa jordgubbarna till en slät massa. Rör i marsanpulver tills konsistensen inte känns rinnig. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbarna.

Karamell

  1. Koka upp alla ingredienser till 175 grader #(OBS otroligt hett.) Olja in en glasskål och ringla över den heta karamellen och låt stelna.

VARNING - det är lätt att bränna sig, var försiktig när du gör detta.

Dekorera

  1. Stansa ut bottnarna med ett runt verktyg och lägg varannan (3 lager) och vaniljkräm och snabb jordgubbsmousse på var annat lager.
  2. Spritsa med wipped cream frosting över bakelsen och den färgade rosa delen kan spritsas som småbollar längs kanterna. Beroende på hur ni vill att den ska se ut.
  3. Servera på ett fat där sockerkupan ligger bredvid bakelsen, redo att äta!