Helbakad piggvar

NYHET
koket.se
Helbakad piggvar
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Helbakad piggvar

23 ingredienser

1 h

Helbakad piggvar med sås på blåmusslor, röd curry och citrus blir en festlig rätt att servera i helgen. En varm kålsallad till blir pricken över i!

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 2 l vatten
  • 160 g salt
  • 1 piggvar (liten)
  • flingsalt
  • citron
  • smör
  • salt

Sås

  • 1 vitlök
  • 1 förp blåmusslor
  • stjälk blandade örter
  • dill
  • 2-3 dl vitt vin
  • 0,5 dl sherry (eller madeira)
  • vatten
  • röd curry
  • 60 g majsstärkelse
  • 350 g smör
  • rapsolja

Varm kålsallad

  • 1 blomkål
  • kål (blandade sorter)
  • 200 g smör
  • gräslök
  • krasse

Gör så här

Fisk

  1. Blanda 2 liter vatten med 160 g salt och lägg ner fisken i 30 minuter.
  2. Skölj av fisken och torka den torr.
  3. Lägg fisken på en ugnsfast plåt. Strö över flingsalt, citron och smält smör.
  4. Baka fisken på 140 grader till en kärntemperatur inne vid benet på 52 grader.
  5. Skär bort fiken från benet vid servering

Sås

  1. Fräs vitlök och musslor.
  2. Tillsätt örter, vin, sherry samt vatten och koka tills musslorna öppnat sig.
  3. Plocka ut musslorna och reducera buljongen något.
  4. Pensla musslorna med röd curry och salta dem eventuellt.
  5. Mät upp 1 liter buljong och koka ihop med majsstärkelse.
  6. Mixa i kallt smör och vänd ner blåmusslorna

Varm kålsallad

  1. Koka blomkålen i saltat vatten.
  2. Bryn smöret och vänd ner kålen i smöret.
  3. Tillsätt finskuren gräslök samt krasse och servera vid sidan av fisken.