Helbakad rotselleri med skirat smör, rårörda lingon och stött kryddpeppar

Helbakad rotselleri med skirat smör, rårörda lingon och stött kryddpeppar
Foto: Filip Poon
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Helbakad rotselleri med skirat smör, rårörda lingon och stött kryddpeppar

8 ingredienser

ca 1 h 10 m

Frågan är om råvaran rotselleri kommer bättre till sin rätt än så här. Ugnsbakad tills den är mjuk med skirat smör och rårörda lingon toppad med kryddpeppar och persilja.

Ingredienser

portioner

rotselleri

  • 1 rotselleri, stor
  • 1 msk smör
  • salt
  • 1,5 tsk kryddpeppar, mortlad

Skirat smör

  • 150 g smör

lingon rårörda

  • 2 dl frysta lingon
  • 3 msk strösocker
  • krasse, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala rotsellerin, gnid in med smör, salta ordentligt. Baka i ugnen ca 8-10 min, Sänk sedan värmen till 170 grader, låt gå tills den är mjuk på insidan, ca 1 timme.
  3. Blanda socker och frysta lingon, ställ åt sidan.

Skirat smör

  1. Lägg smöret i en kastrull, låt smälta på låg värme utan att röra om. När smöret smält, häll försiktigt av det klara smörfettet i en skål, gör dig av med bottensatsen som blir kvar i kastrullen.
  2. Skär upp den mjuka rotsellerin häll på lingon och smör, och toppa med en nypa av den mortlade kryddpepparn och krasse. Njut!