Helgrillad piggvar med primörer och caviarsmörsås

Helgrillad piggvar med primörer och caviarsmörsås
Foto: TV4

Helgrillad piggvar med primörer och caviarsmörsås

Av: Jacob Holmström

Från: Kockarnas kamp

17 ingredienser

1 h

En lyxig middag med den fantastiska fisken piggvar som grillas till perfektion och serveras med spröda primörer och en magisk smörsås smaksatt med caviar.

Ingredienser

  • 1 piggvar (vild, för fyra personer) [1 kg]
  • 8 färskpotatisar
  • 100 g vaxbönor
  • 100 g gröna bönor
  • 200 g bondbönor (och lite bondbönsblad)
  • 8 knippmorötter
  • 25 g ramslök
  • 2 dl buljong (från piggvaren)
  • 2 dl kycklingbuljong, rostad
  • 1 dl vitt vin (torrt)
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör
  • 10 g kaviar (bra kvalitet)
  • 10 g löjrom
  • 10 g rom (älvdalsrom)
  • 1 knippe gräslök
  • 1 citron

Gör så här

  1. Rensa piggvaren, klipp bort gälar och de yttersta fenorna. skölj och skrapa av skinnet, torka sedan torr.
  2. Krydda hela fisken med havssalt, lägg i ett fiskhalster.
  3. Innan servering grilla hela fisken över öppen eld, vänd på halstret flera gånger för att långsamt och jämt tillaga bägge sidorna.
  4. Ta ur fisken ur halstret, dra av skinnet och skär ur fileerna.
  5. I en kastrull, koka ihop vitt vin med piggvarsbuljong och kycklingbuljong till hälften. Tillsätt grädden och koka upp, dra av och montera i smöret, smaka av med lite citron, gräslök och sist löjrom, caviar och älvdalsrom.
  6. Koka nypotatisen och när 1 min återstår, lägg i alla bönor och koka av dom kort, sila av och smaka upp med lite smör, hackad ramslök och salt. Lägg upp på tallrik tillsammans med fisken och såsen.