En lyxig middag med den fantastiska fisken piggvar som grillas till perfektion och serveras med spröda primörer och en magisk smörsås smaksatt med caviar.
Ingredienser
1 piggvar (vild, för fyra personer) [1 kg]
8 färskpotatisar
100 g vaxbönor
100 g gröna bönor
200 g bondbönor (och lite bondbönsblad)
8 knippmorötter
25 g ramslök
2 dl buljong (från piggvaren)
2 dl kycklingbuljong, rostad
1 dl vitt vin (torrt)
1 dl grädde
50 g smör
10 g kaviar (bra kvalitet)
10 g löjrom
10 g rom (älvdalsrom)
1 knippe gräslök
1 citron
Gör så här
Rensa piggvaren, klipp bort gälar och de yttersta fenorna. skölj och skrapa av skinnet, torka sedan torr.
Krydda hela fisken med havssalt, lägg i ett fiskhalster.
Innan servering grilla hela fisken över öppen eld, vänd på halstret flera gånger för att långsamt och jämt tillaga bägge sidorna.
Ta ur fisken ur halstret, dra av skinnet och skär ur fileerna.
I en kastrull, koka ihop vitt vin med piggvarsbuljong och kycklingbuljong till hälften. Tillsätt grädden och koka upp, dra av och montera i smöret, smaka av med lite citron, gräslök och sist löjrom, caviar och älvdalsrom.
Koka nypotatisen och när 1 min återstår, lägg i alla bönor och koka av dom kort, sila av och smaka upp med lite smör, hackad ramslök och salt. Lägg upp på tallrik tillsammans med fisken och såsen.