Leilas citron- och marängwhoopies

Leilas citron- och marängwhoopies
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas citron- och marängwhoopies

Av: Leila Lindholm

Från: Hello cupcake!

19 ingredienser

Små, söta kakor som fylls med lemon curd och toppas med italiensk maräng. Receptet är hämtat ur boken Hello cupcake!

Ingredienser

Whoopies

  • 100 g smör, mjukt
  • 1,5 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 1 dl vispgrädde

lemon curd

  • 3 citroner
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 2 äggulor (ekologiska)
  • 1 dl vispgrädde

Italiensk maräng

  • 3 äggvitor (ekologiska)
  • 0,5 krm salt
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

Whoopies

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och strösocker krämigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  4. Blanda ner ägg och vispgrädde för hand och rör slätt.
  5. Spritsa/klicka ut smeten på ett bakplåtspapper med en matsked (klickarna ska vara stora som femkronor).
  6. Grädda kakorna (en plåt i taget) i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  7. Gör lemon curd och italiensk maräng, se recept nedan.
  8. Spritsa lemon curden på undersidan av en kaka, lägg ihop den med en annan som en macaron.
  9. Spritsa marängen på toppen av whoopie och bränn av marängen med en crème brûlée-brännare

Lemon curd

  1. Koka upp citronsaft från 2 av citronerna och rivet skal från 3 med strösocker och smör.
  2. Sila vätskan och släng skalet.
  3. Blanda ut majsstärkelsen med saften från den tredje citronen och rör ner detta i den varma vätskan.
  4. Vispa samman ägg och gulor.
  5. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka kastrullen på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknat.
  6. Häll över krämen i en skål och låt svalna helt.
  7. Vispa grädden fluffig och vänd ihop den med den kalla krämen.

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitorna och saltet till ett skum i maskin.
  2. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till exakt 121 grader i en liten kastrull (lägg i en elektronisk stektermometer för att kontrollera temperaturen).
  3. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.