Smore’s whoopies

Smore’s whoopies
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Smore’s whoopies

Av: Leila Lindholm

Från: Hello cupcake!

13 ingredienser

Smore’s är en gammal amerikansk scoutklassiker. Man klämmer fast en grillad marshmallow mellan två kex (jag brukar använda mariekex) tillsammans med lite chokladkräm eller smält choklad. Det är galet gott och brukar göra succé hos både stora och små! /Leila
Receptet kommer från Leila Lindholms bok Hello cupcake!

Läs mer om Leilas bok

Hello cupcake!

Ingredienser

Whoopie pies, 20 st

  • 3 ägg (ekologiska)
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk kaffe, kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao (av god kvalitet)
  • 0,5 krm salt
  • 100 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)

Fyllning

  • 400 g nutella
  • 1 förp marshmallows

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Hacka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
  6. Blanda den i smeten.
  7. Spritsa eller klicka ut smeten på ett bakplåtspapper med en matsked (klickarna ska vara stora som femkronor).
  8. Grädda dem i omgångar i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna helt.
  9. Bred lite nutella på undersidan av kakorna.
  10. Trä marshmallows (en eller ett par i taget) på ett spett och grilla dem över en gaslåga, en grill eller med en gasolbrännare tills de har blivit gyllene.
  11. Tryck fast en grillad marshmallow i nutellan och lägg ihop kakorna som en macaron.