Helrostad rotselleri med hasselnötter och stekt kyckling

NYHET
koket.se
Helrostad rotselleri med hasselnötter och stekt kyckling
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Helrostad rotselleri med hasselnötter och stekt kyckling

16 ingredienser

1 h 30 min

Trevlig helgmiddag med samma finess som på restaurang, fast hemma. Hel rotselleri rostas i ugn och serveras med en smörsås med rostade hasselnötter, stekt kycklingfilé och massor av nyriven parmesan. Galet gott!

logo
Tommy Myllymäki 2024 KM

Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser

portioner

Rostad rotselleri

  • 1 rotselleri (à ca 600-700 g)
  • 50 g smör

Smörsås

  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 3 msk sherryvinäger
  • 3 msk vatten
  • 200 g smör
  • 1 kruka färsk gräslök, finskuren
  • 150 g rostade hasselnötter, grovhackade
  • 150 g parmesanost
  • Stekt kyckling
  • 2 kycklingbröstfiléer (gärna med skinn)
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • rapsolja
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Skala rotsellerin och lägg på en plåt. Smörj in den med smör runt hela och salta.
  3. Rosta i ugnen på ca 75 minuter, tiden beror på storleken, när den är klar skall den vara mjuk i mitten.
  4. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem i olja i en stekpanna med skinnsidan nedåt tills de fått fin färg runt om.
  5. Tillsätt lite smör, krossad vitlök och några timjankvistar, stek lite till och skeda över smöret.
  6. Tillaga klart i ugnen, 10-15 minuter. Ta ut kycklingen, låt vila tills den nått rätt temperatur, mellan 67-72 beroende på hur du vill ha den.

Smörsås

  1. Skala och finhacka löken. Koka ihop den med vinäger och vatten i en kastrull tills hälften av vätskan återstår.
  2. Tillsätt tärningar av smör successivt i kastrullen under konstant vispning.
  3. När den tjocknat, ta av från värmen, tillsätt fint skuren gräslök och grovt skurna hasselnötter.

Servering

  1. Ta ut rotsellerin ur ugnen. Låt svalna något och skär sedan i skivor. Dela kycklingen på längden.
  2. Lägg en stor skiva rotselleri på tallrik. Skeda över såsen. Riv över parmesanost och lägg på en halva kyckling. Ringla lite av stekskyn från kycklingen runt om. Avsluta med att riva över lite mer parmesan och mala över svartpeppar.