Helstekt entrecôte med löksky

koket.se
Helgrillad entrecôte med löksky
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Helstekt entrecôte med löksky

20 ingredienser

1 h

Helgrillad entrecôte med en djup och smakrik löksky samt ugnsrostad potatis och morötter.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av fler köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Entrecôte

  • 1 kg entrecôte (med ben - en stor bit eller portionsbitar)
  • smör, till stekning
  • 5 kvistar färsk rosmarin
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • salt

Ugnspotatis och morötter

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 8 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • salt

Sås

  • 3 gula lökar, finhackade
  • 1 msk rapsolja
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 msk soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt

Tillbehör

  • gröna blad
  • vattenkrasse

Gör så här

Kött

  1. Ta ut köttet ur kylen minst en halvtimme innan tillagningen. Sätt ugnen på 175 grader. Stöt barren från rosmarinkvistarna i en mortel, tillsätt oljan.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om så att det får färg. Massera in rosmarinoljan och salt. Lägg köttet på ett galler som placeras över en långpanna i ugnen. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56-60 grader. Ta ut köttet, pensla på honungen och låt det vila under aluminiumfolie i ca 15 min.

Potatis och morötter

  1. Förbered potatis och morötter när köttet är i ugnen: lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olja och salt. Baka i ugn ca 30 min eller tills potatisen är mjuk.

Sås

  1. Hetta upp en kastrull med olja och fräs löken i ca 15 min eller tills den börjar bli gyllenbrun. Tillsätt mjöl under omrörning och därefter buljong, soja, vinäger och socker. Låt såsen puttra i ca 15 min. Smaka av med salt och ev mer vinäger och socker.