Helstekt fläskkarré med vitlökssås och rostad potatis

koket.se
Helstekt fläskkarré med vitlökssås och rostad potatis
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Helstekt fläskkarré med vitlökssås och rostad potatis

20 ingredienser

Mör och saftig blir fläskkarrén när den långsamt tillagas i ugnen på lite lägre temperatur. Här får den god smak av vitlök, äpple och torkade örter. Adam tipsar om att steka på den precis före servering för att få till den goda smaken av nystekt kött. Till karrén bjuder han på en av sina favoritsåser och krispigt stekt potatis.

logo
Adam Thulin

Se Adam Thulin laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 800-900 g fläskkarré benfri (i bit)

Marinad

  • 1 grönt äpple (t ex granny smith)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 3 msk olivolja
  • ca 0,5 dl vatten
  • salt
  • peppar

Rostad potatis

  • 900 g fast potatis
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad timjan
  • neutral olja
  • salt
  • svartpeppar

Vitlökssås

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk honung
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Fläskkarré

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela, kärna ur och skär äpplet i grova bitar. Skala vitlöken. Mixa samtliga ingredienser till marinaden.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Klappa in köttet med marinaden.
  4. Tillaga i ugnen till innertemperaturen är 70 grader, ca 2 timmar.

Rostad potatis

  1. Koka potatisen mjuk. Häll av och låt ånga av väl. Kyl gärna ner potatisen.
  2. Skär i potatisen i grova bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
  3. Stek potatisen på hög temperatur i rikligt med olja i en stekpanna tills potatisen fått fin färg.
  4. Avsluta med att låta vitlöksklyftorna och den torkade timjanen steka med några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt potatisen rinna av på hushållspapper.

Vitlökssås

  1. Skala riv vitlöksklyftan fint ner i ett glas med lite vatten.
  2. Kör i mikron i 30 sekunder. Häll av vattnet.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser till såsen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servering

  1. Skrapa bort marinaden från köttet. Stek det runtom till fin yta i en stekpanna. Lyft upp, låt vila 10-15 minuter och skär i skivor.
  2. Servera karrén med potatis och vitlökssås.