Helstekt kött serverad med en otroligt god dragonsås och smörstekta primörer som sparris, knippmorötter och färsk lök. En riktigt härlig helgmiddag som får gästerna att snabbt be om ditt recept.
Se Jennie Walldén laga receptet
Ingredienser
900 g delikatesspotatis (alt färskpotatis)
800 g fläskytterfilé
4 klyftor vitlök, finhackade
2 dl apelsinjuice
1,5 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk torkad dragon
1,5 tsk majsstärkelse
3 msk vatten, kallt
3 dl vispgrädde
250 g grön sparris
1 knippe knippmorot (alt späda morötter)
1 knippe färsk lök (alt salladslök)
smör, till stekning
olivolja, till potatisen
salt
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg potatisen i en ugnsform och ringla över olivolja. Salta och peppra och rosta i ugnen i 30 minuter.
Stek fläskytterfilén i en traktörpanna med lock i generöst med smör och bryn tills den fått fin färg runtom.
Tillsätt finhackad vitlök och låt den bli mjuk. Häll på apelsinjuice och kalvfond samt dragon. Peppra generöst och lägg på ett lock. Låt puttra i 15 minuter och vänd några gånger under tiden.
Kolla så temperaturen på filén är 65-68 grader. Ta upp ur pannan och låt vila övertäckt i 10 minuter (innertemperaturen kommer då gå upp några grader).
Rör samman majsstärkelsen med vatten. Häll i pannan tillsammans med grädden. Låt puttra utan lock 5-7 minuter. Smaka av och se om det behövs salt och peppar. Om såsen känns för tjock eller salt, späd med vatten.
Ansa sparris, morötter och salladslök. Stek i smör i några minuter tills grönsakerna blivit spänstiga och fått lite färg.
Skär filén i 2 cm tjocka skivor. Servera tillsammans med den goda såsen, de smörstekta primörerna och den rostade potatisen.