Helstekt fläskytterfilé med dragonsås och sparris

POPULÄRT
koket.se
Helstekt fläskytterfilé med dragonsås och sparris
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Helstekt fläskytterfilé med dragonsås och sparris

16 ingredienser

Helstekt kött serverad med en otroligt god dragonsås och smörstekta primörer som sparris, knippmorötter och färsk lök. En riktigt härlig helgmiddag som får gästerna att snabbt be om ditt recept.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

  • 900 g delikatesspotatis (alt färskpotatis)
  • 800 g fläskytterfilé
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1,5 tsk majsstärkelse
  • 3 msk vatten, kallt
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g grön sparris
  • 1 knippe knippmorot (alt späda morötter)
  • 1 knippe färsk lök (alt salladslök)
  • smör, till stekning
  • olivolja, till potatisen
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg potatisen i en ugnsform och ringla över olivolja. Salta och peppra och rosta i ugnen i 30 minuter.
  3. Stek fläskytterfilén i en traktörpanna med lock i generöst med smör och bryn tills den fått fin färg runtom.
  4. Tillsätt finhackad vitlök och låt den bli mjuk. Häll på apelsinjuice och kalvfond samt dragon. Peppra generöst och lägg på ett lock. Låt puttra i 15 minuter och vänd några gånger under tiden.
  5. Kolla så temperaturen på filén är 65-68 grader. Ta upp ur pannan och låt vila övertäckt i 10 minuter (innertemperaturen kommer då gå upp några grader).
  6. Rör samman majsstärkelsen med vatten. Häll i pannan tillsammans med grädden. Låt puttra utan lock 5-7 minuter. Smaka av och se om det behövs salt och peppar. Om såsen känns för tjock eller salt, späd med vatten.
  7. Ansa sparris, morötter och salladslök. Stek i smör i några minuter tills grönsakerna blivit spänstiga och fått lite färg.
  8. Skär filén i 2 cm tjocka skivor. Servera tillsammans med den goda såsen, de smörstekta primörerna och den rostade potatisen.