Helstekt hjortfilé i portvinssky
, serveras med blomkålstryffelpuré och rotfrukter

POPULÄRT
Helstekt hjortfilé i portvinssky
, serveras med blomkålstryffelpuré och rotfrukter
Foto: TV4

Helstekt hjortfilé i portvinssky
, serveras med blomkålstryffelpuré och rotfrukter

Av: Thorbjörn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1h 10m

Saftig hjortfilé serveras med len puré med smak av tryffel, rostade rotsaker och mustig portvinssky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g hjortfilé
  • salt
  • svartpeppar

Blomkålstryffelpuré

  • 1 blomkål
  • mjölk, ska täcka blomkålen i kastrull
  • 1-2 tsk tryffelolja
  • salt
  • vitpeppar

Sotade rotfrukter

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 gulbetor
  • 0,5 rotselleri
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Portvinssky

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 4 msk oxfond
  • 1 dl portvin
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk sherryvinäger (eller rödvinsvinäger)

Gör så här

Hjortfilé

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda hjortfilén med salt och peppar.
  3. Bryn filén i smör, i en het panna, tills den fått fin stekyta.
  4. Baka av i ugnen tills filén fått innertemperatur 57 grader, ca 30-40 min.
  5. Ta ut och låt vila under folie i 10 min.

Blomkålspuré

  1. Plocka blomkålshuvudet i buketter och koka blomkålen mjuk i mjölk.
  2. Stick med mätsticka.
  3. Lyft sedan upp den och mixa till en slät puré, använd gärna stavmixer.
  4. Smaksätt med tryffelolja, salt och vitpeppar.

Sotade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sota rotfrukterna i en torr stekpanna på hög värme, eller bränn dem med gasolbrännare.
  3. Baka dem sedan mjuka med olivolja, salt och peppar i ugnen i ca 10-15 minuter, tills de är mjuka. Känn av med en mätsticka.

Portvinssky

  1. Fräs löken till portvinsskyn i smöret utan att den tar färg.
  2. Slå på fond och vin.
  3. Koka ihop på låg värme i ca 5 minuter.
  4. Smaka av med salt, peppar och vinäger.