Helstekt kalkon med gräddsky, olivpotatis och råstekt brysselkål

Helstekt kalkon med gräddsky, olivpotatis och råstekt brysselkål
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Helstekt kalkon med gräddsky, olivpotatis och råstekt brysselkål

41 ingredienser

Denna anrättning med helstekt kalkon, gräddsky, olivpotatis och råstekt brysselkål blir en härlig känsla av Italiensk kalkonmiddag.

Ingredienser

Helstekt kalkon

  • 1 färsk kalkon [ca 3 kg]
  • 1 knippe blandade örter (rosmarin, timjan och salvia)
  • 1 citron
  • 1 fänkål
  • 2 chilifrukter
  • 1 vitlök
  • 2 msk smör, smält
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk soja
  • salt
  • svartpeppar
  • blandade örter
  • 3 msk olivolja
  • 2-3 dl vitt vin
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1-2 dl kycklingfond

Grönsaker i dropplådan

  • 2 schalottenlökar, finskuret
  • 0,5 vitlök, skivad
  • 1 morot, fintärnad
  • 1 tomat, fintärnad

Kokt olivpotatis

  • 12 potatisar, gärna Amandinepotatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl parmesanost, ost, riven

Brysslekål

  • 1-2 nät brysselkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 knippe salvia
  • 1 citron
  • 3 schalottenlökar
  • 1 dl pinjenötter, rostade

Salsa Verde

  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 msk sardellkräm (eller 4 fileer hackade)
  • 3 msk basilika, hackad
  • 3 msk persilja, hackad
  • 3 msk gräslök, hackad
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 msk citron, saft
  • 2 msk kapris

Gör så här

  1. Gör några snitt på lårbenen, så man får en snabbare stektid där.
  2. Plocka lite örter och fyll under skinnet, dela citronen och pressa saften över kalkon.
  3. Salt och peppar på och i kalkonen.
  4. Stoppa sedan in citronen i kalkonen, fyll den med delad chilifrukt, delad vitlök, örter och några klyftor fänkål.
  5. Pensla kalkonen med smör olivolja och soya. Lägg den på ett galler med en ”dropplåda” under där du lagt grönsakerna skivade.
  6. Stek kalkonen på 225 grader i ca 30 minuter.
  7. Dra sedan ner värmen till 175 grader och stek vidare till 70 grader i kärntemperatur, ca 30 min/kg.
  8. Ös kalkonen hela tiden.
  9. Till sätt vin och fond efter halva tiden.
  10. När kalkonen börjar bli klar ta ut den och dropplådan. Slå alla grönsaker och buljong/fond i en kastrull koka och och tillsätt grädde.
  11. Sila såsen och passera med de goda grönsakerna. Ta även med det som finns i kalkonen till såsen.
  12. Smaka av med salt, svart peppar, lite mer chili/vitlök och örter. Red eventuellt av med lite maizena.
  13. Skär upp kalkonen.

Kokt olivpotatis

  1. Skär vitlök och fänkål fint. Skala potatis och koka den med vitlök och fånkål.
  2. Slå bort vätskan mot slutet.
  3. Slå på olivolja och låt den dra in i potatisen med fånkålen.
  4. Avsluta med persilja och parmesanen, rulla runt lite i kastrullen.

Brysslekål

  1. Putsa brysselkålen, spara de yttersta bladen.
  2. Droppa lite olja och salt över och rör runt.
  3. Dela övriga och råstekt dem i olivoljan med lite strimlad salvia, låt ta färg ca 5 min.
  4. Tillsätt ringar av shalottenlök mot slutet, smaka av med finrivet citronskal, salt och svartpeppar.
  5. Servara det ljummet med brysselblad och pinjenötter.

Salsa Verde

  1. Rör runt med alla ingredienser och serva till grönsaksfatet.