Hel kalkon i ugn fylld med äpple, lök och örter. Precis före servering låter du kalkonen gå på hög värme i ugnen en kort stund, det ger ett krispigt skinn med fin färg.
Skala löken. Skär äpple och lök i mindre bitar. Halvera vitlöken på "midjan". Hacka rosmarin och timjan grovt.
Fyll kalkonen med grönsakerna och örterna. Avsluta med smöret och knyt ihop benen, så att öppningen stängs, med bindgarn.
Lägg kalkonen i en ugnssäker form.
Tillaga kalkonen tills den nått en innertemperatur på 72 grader intill benet i låren, ca 2-4 timmar. Kontrollera temperaturen med en termometer. Ta ut kalkonen och låt den vila och svalna till ca 40 graders innertemperatur.
Innan servering: Värm ugnen till 250 grader, helst på grillfunktion, rosta kalkonen så skinnet blir gyllenbrunt och krispigt. Pensla skinnet med smöret som samlats i formen.
Rostade morötter
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Lägg dem i ugnssäker form. Blanda med olja och salt. Rosta i ugnen ca 15 minuter.
Gräddkokt grönkål
Repa grönkålsbladen från stjälken. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
Bryn lök och vitlök i smöret i en vid stekpanna. Tillsätt grönkålsbladen i pannan och låt steka ca 3 minuter.
Tillsätt grädde och honung. Koka ihop ca 5 minuter och smaka av med salt.
Servera kalkonen tillsammans med rostade morötter och gräddkokt grönkål.