Helstekt kalkon med sås och klassisk fyllning

Helstekt kalkon med sås och klassisk fyllning

Av: Jerry Bartlett

Från: Nyhetsmorgon

33 ingredienser

2 h + förberedelser

Helstekt kalkon med fyllning, härlig sås och klassisk amerikansk brödfyllning är en riktigt lyxig middag som är värd all tid!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4 kg hel kalkon, fryst

Saltlag

  • 7 l vatten
  • 2,5 dl havssalt (finkornigt)
  • 0,5 dl honung
  • 12 lagerblad
  • 1 dl vitlök, pressade och oskalade
  • 2 msk svartpepparkorn
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 2 citroner, skal och saft (stora)

Smaksättning

  • 1 rött äpple, skivat
  • 0,5 lök, skivad
  • 1 kanelstång
  • 2,5 dl vatten
  • 4 rosmarinkvistar
  • 6 färska salviablad

Till kalkonen

  • 50-100 g smör, smält
  • salt
  • peppar

Sås till kalkonen

  • skyn (från tillagningen av kalkonen)
  • 1 dl vetemjöl
  • 7,5 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Amerikansk brödfyllning “Stuffing”

  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 8 msk smör (osaltat)
  • 2 gula lökar, hackade
  • 3 selleristjälkar, hackade (medelstora)
  • 0,5 kg vitt bröd, dygnsgammalt och skuret i 1,5 cm stora kuber
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald

Gör så här

2 till 3 dagar innan

  1. Om du har en fryst kalkon så tina den i kylen eller på en annan lika sval plats.
  2. Lägg alla ingredienser till saltlagen i en stor kastrull. Koka upp vattnet och rör saltet tills det löst sig i vattnet, ca en minut. Låt lagen svalna till rumstemperatur.

6 till 8 timmar innan

  1. Ta bort påsen med inälvor ur kalkonen om den finns.
  2. Lägg kalkonen med bröstsidan nedåt i saltlagen. Lägg en vikt över eftersom kalkonen annars flyter upp i saltlagen.
  3. Låt marinera i saltlag i 6 till 8 timmar.

Tillaga kalkonen

  1. Blanda äpple, lök, kanelstång och 2,5 dl vatten i en kastrull till smaksättningen. Koka upp och koka på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt rosmarin och salvia, blanda med övriga ingredienser och fyll kalkonen med blandningen. Bind ihop lårbenen och stoppa vingarna under kalkonen.
  2. Pensla kalkonen runt om med smält smör. Tillsätt salt och peppar. Lägg kalkonen i en stor ugnsfast form och stek i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
  3. Sänk temperaturen till 175 grader och stek tills kalkonen har fått lite färg. Täck sedan med aluminiumfolie. Under de sista 30 minuterna tar du av aluminiumfolien och öser kalkonen då och då med skyn som bildas.
  4. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70 grader på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
  5. Låt kalkonen vila, löst täckt med folie i 15 minuter innan du skär upp den.

Sås till kalkonen

  1. När kalkonen är färdiglagad häller du sky och allt som är kvar i stekkärlet över i en mindre skål. Låt svalna i kylskåpet.
  2. När skyn har svalnat tar du ut den från kylskåpet och tar bort fettet som lagt sig på toppen.
  3. Värm skyn i en kastrull på svag värme. Rör ner mjölet och rör noga så det inte klimpar sig. Låt sedan fortsätta koka tills såsen fått lite färg.
  4. Späd med varm mjölk, lite i taget och vispa under tiden.
  5. När det har tjocknat så vispa eller rör såsen slät igen. Låt sjuda i 3-4 minuter.
  6. Smaka av med salt och nymald peppar.

Amerikansk brödfyllning “Stuffing”

  1. Koka upp vatten och en buljongtärning.
  2. Smält smör i en stekpanna. Tillsätt lök och selleri och stek tills löken fått färg.
  3. Lägg över lökblandningen i en stor skål och blanda ihop med brödet, persilja, salt och peppar. Tillsätt buljongen lite i taget.
  4. Lägg i en ugnsfast form och baka i ugnen på175 grader i ca. 30 minuter täckt med aluminiumfolie. Ta bort folien och fortsätt baka i ugnen ca 15 minuter.