Helstekt renfilé med potatistoppar och kantarellsås

Helstekt renfilé med potatistoppar och kantarellsås
Foto: Tv4

Helstekt renfilé med potatistoppar och kantarellsås

Av: Anders - Boden

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

1 h 30 min

Helstekt renfilé med potatistoppar och kantarellsås är en lyxig middag som passar perfekt när du vill imponera på dina gäster!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Renfilé

  • 4 reninnerfilé, rumstempererat
  • salt
  • peppar
  • olja
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g sidfläsk

Potatistoppar

  • 1 kg potatis
  • 3 äggulor
  • 50 g smör
  • 0,5 dl grädde, varm
  • 100 g Västerbottensost, finriven

Kantarellsås

  • 2 schalottenlökar
  • 200 g kantareller (gula)
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2-3 dl grädde
  • 3 msk svampfond
  • salt
  • peppar

Blåbärssky

  • 4 schalottenlökar
  • 1 palsternacka
  • 2 msk smör
  • 3 msk rörsocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 4 dl rött vin
  • 0,5 dl viltfond
  • 1-2 msk beurre manié (eller maizena)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl blåbär

Servering

  • 0,5 dl lingon
  • 70 g färsk spenat
  • 2-3 kvistar färsk timjan

Gör så här

Renfilé

  1. Putsa köttet samt salta och peppra det.
  2. Bryn köttet i en het stekpanna med olja, en klick smör och en krossad vitlöksklyfta.
  3. Ös smöret över köttet vid stekning.
  4. Stek till en innertemperatur på ca 50 grader.
  5. Skär sidfläsket i centimetertjocka skivor.
  6. Stek fläskbitarna så att de får färg och låt dem sedan rinna av på hushållspapper.

Potatistoppar

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Koka potatisen och pressa den med en potatispress.
  3. Rör ner äggula, smör och varm grädde bland potatisen.
  4. Spritsa fjälltoppar av potatisblandningen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller till de har fått fin färg.
  6. Strö över finriven västerbottensost på de varma topparna.

Kantarellsås

  1. Fräs schalottenlök och kantareller i en kastrull.
  2. Tillsätt smör, pudra över lite mjöl och häll i grädde samt fond. Låt sedan koka till lagom konsistens.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Spara några smörstekta kantareller till garnering.

Blåbärssky

  1. Hacka lök samt palsternacka fint och fräs i smör tills det mjuknat.
  2. Tillsätt socker och låt det karamelliseras.
  3. Häll i vinäger och låt det koka in.
  4. Tillsätt vin och fond låt sjuda i ca 10 minuter till.
  5. Red såsen med beurre manié (eller maizena utspätt i lite vatten) och låt koka några minuter.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Tillsätt lite mer rörsocker och balsamvinäger om så önskas.
  8. Värm skyn precis innan servering och tillsätt blåbären.

Servering

  1. Servera lingon, spenat och lite färsk timjan till rätten.