75 g vetemjöl (med hög proteinhalt, gärna stenmalet)
Bortgöring till pizzadeg
325 g vetemjöl
175 g vatten
10 g havssalt
Tomatsås
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1-2 klyftor vitlök, rivna
1,5 dl parmesanost, finriven (eller grana padano)
salt
svartpeppar, nymalen
Kebabfärs
400 g nötfärs
2 klyftor vitlök, hackade
1 msk malen spiskummin
0,5 msk paprikapulver
1 msk malen koriander
0,5 tsk malen kanel
1 tsk svartpeppar, nymald
0,5 tsk cayennepeppar
1 msk tomatpuré
salt
olja, att steka i
Het tomatsås
0,3 av tomatsåsen
harissa, pasta (eller cayennepeppar)
Gräddfilssås
1,5 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs
2 klyftor vitlök
1 tsk honung
salt
svartpeppar
Till utbakning och servering
3 dl riven ost (valfri)
peperoni
1 rödlök, strimlad
0,5 isbergssallad, grovhackad
Gör så här
Poolish
Kontrollera att vattnets temperatur är 28 grader. Lös upp jästen i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet. Täck över med plastfilm och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.
Bortgöring
Häll mjöl och vatten i en degbunke. Tillsätt poolish och knåda degen på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen i ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg.
Lägg upp degen på mjölat arbetsbord och dela den i fyra lika stora delar. Rulla till runda och spända bullar. Lägg över en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 2 timmar.
Tomatsås
Häll alla ingredienser i skål och mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar, tomatsåsen ska ha mycket smak, då man inte tar så mycket på varje pizza.
Köttfärs
Fräs köttfärsen i olja tillsammans med kryddor och lök tills färsen är ordentligt brynt.
Het tomatsås till toppen
Mixa 1/3 av tomatsåsen till pizzan med harissapasta eller cayenne efter tycke och smak.
Gräddfilssås
Blanda gräddfil och majonnäs, riv ner vitlöken och blanda med honung. Smaka av med salt och peppar.
Utbakning
Nu är det dags att börja baka pizza! Värm ugnen till 300 grader, eller maxtemperaturen för din ugn. Vänd den färdigjästa degen i ett fint mjöl och strö även ut lite av mjölet på bakbordet. Kavla ut degen till en tunn botten. Vänd på degen mellan varven och pudra med mer mjöl så att degen är lätt att hantera och framför allt inte fastnar när du senare lägger på toppingen. Försök dock att inte kavla in för mycket mjöl i degen, då blir den bara torr och tråkig. Tänk också på att inte stressa degen när du kavlar ut den utan jobba mjukt och följsamt så att inte glutentrådarna spricker. När du tror att den är färdigkavlad ska du göra den ännu tunnare!
Klappa bort överflödigt mjöl innan du börjar lägga på fyllningen men kolla att degen släpper från bakbordet så att den inte blir svår att få upp på antingen på bakspade eller plåt när du ska flytta den till ugnen. Är du osäker på pizzabakningen kan du lägga över pizzan på ett bakplåtspapper innan du lägger på toppingen och sedan baka den på själva bakplåtspappret.
Bred tomatsås över bottnen och fördela hälften av osten över. Toppa med kebabfärsen och avsluta med resterande ost.
Grädda i 5-10 minuter eller tills pizzan fått fin färg på undersidan och rikligt med färg på kanterna. Var inte rädd för lite brända kanter, det ger karaktär och smak!
Toppa med isbergssallad, strimlad rödlök, peperoni, den heta tomatsåsen och gräddfilssås. Servera genast.