Den klassiska sägningen hemgjort smakar alltid bäst stämmer extra bra när man pratar om ketchup. I klippet visar Jennie Walldén hur du gör steg för steg.
Se Jennie Walldén laga receptet
Ingredienser
1,5 kg plommontomater, de rödaste och mest mogna
1 rödlök, hackad
3 klyftor vitlök, skivade
1 stjälkselleri, skivad
1 msk neutral rapsolja
1 kanelstång
6 hela nejlikor
2 tsk ingefära, riven
1 röd chilifrukt, urkärnad
2 dl farinsocker
1,5 dl rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
Gör så här
Stek lök, selleri och vitlök mjukt i olja i en traktörpanna på medelhög värme utan att de tar färg. Grovhacka tomater och lägg i pannan. Höj värmen och låt tomaterna få ett uppkok, sänk sedan temperaturen på plattan igen.
Mortla kryddnejlikorna, skiva chilin och lägg i pannan med kanelstång, ingefära, farinsocker samt rödvinsvinäger. Låt puttra i minst 30 minuter utan lock till det blivit en tjock sås.
Plocka upp kanelstången. Mixa till en helt slät sås, smaka av med salt och häll upp i väl rengjorda flaskor/burkar.