I detta recept väljer du själv vilken smak du vill ha på fonden. Kyckling, lamm, kalv eller ox.
Tips! Förvara fonden genom att frysa in den i små iskubsformar. De fungerar superbra som smakförhöjare i soppor eller såser.
Se Filip Poon laga receptet
Ingredienser
1 kg köttben (oxsvans är också ett bra alternativ)
3 gula lökar (eller rödlök)
1 morot
100 g svamp
ca 3 l vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Sprid ut köttbenen på en plåt och baka i ca 30 min.
Under tiden grovhackar du lök, morot och svamp. Fräs allt i en mediumhet stor kastrull ca 10 min.
När köttbenen är klara så ha i dem i kastrullen tillsammans med de frästa grönsakerna. Slå på vatten så att det täcker köttbenen och koka upp. När det kokat i ca 10 min, sänk värmen och låt det sjuda (på låg värme) i ca 2-3 timmar.
Sila sedan fonden och gör dig av med benresterna. (Valfritt: reducera fonden ytterligare i ca 15 min för att få en mer koncentrerad smak).
Häll fonden i isbitsformar och frys in fonden tills du behöver den.