Hemgjord vaniljglass med marinerade jordgubbar

Hemgjord vaniljglass med marinerade jordgubbar
Foto: TV4

Hemgjord vaniljglass med marinerade jordgubbar

Av: Stefan - Mora

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

3 h

En smak av sommaren som lämnat oss men ack som kommer åter - hemgjord vaniljglass med marinerade jordgubbar, vispgrädde och citron.

Dryckestips: Sautern

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • vaniljpulver

jordgubbar

  • 1 l jordgubbar
  • 1 dl Gran Marnier (citruslikör)
  • 1 dl strösocker

Dekor

  • citron, skalet, rivet
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Glass

  1. I och med att glassen tar längst tid så börjar jag med den först av allt. Vispa grädden medelhårt.
  2. Knäck äggen i en annan bunke och tillsätt socker samt lite vaniljpulver. Dela vaniljstången med en kniv och ”riv ur” innehållet i stången med knivspetsen. Lägg innehållet i bunken tillsammans med äggen och sockret. Vispa ihop detta till en ljusgul fluffig smet.
  3. Tillsätt den vispade grädden i bunken. Vispa därefter ihop detta till en härlig jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vaniljpulver eller socker.
  4. Därefter skall smeten förses med lock och förpassas snabbt in i frysen då tiden för glassen bör vara närmare tre timmar. Rör om en gång i halvtimmen de första två timmarna för att minimera kristallbildning i glassen.

Marinerade jordgubbar

  1. I anslutning till att glassen meckas ihop så marineras även de skivade färska jordgubbarna enligt följande. Blanda jordgubbarna, likören samt socker i en bunke och låt sedan anrättningen stå och ”dra” tills det är dags för uppläggning.

Servering

  1. Anrättningen serveras på djup tallrik där de marinerade jordgubbarna blir spegeln. En kula glass samt ett ”ägg” av den vispade grädden. Över detta rivs citronskal samt garneras med en kvist citronmeliss.