Hemgjord vaniljglass med salt kolasås

Frederik Zäll

Hemgjord vaniljglass med salt kolasås

13 ingredienser

30 m + tid i frys

Hemgjord vaniljglass toppad med salt kolasås på konjak, lingon och torkade äppelringar. Lyxig efterrätt med ljuvliga svenska smaker!

Ingredienser

portioner

Glass

  • 2 ägg (stora)
  • 1,75 dl strösocker
  • 5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk Bourbonvaniljpulver

Salt kolasås med konjak

  • 2 dl muscovadosirap
  • 2 dl mörkt muscovadosocker
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl lingon
  • 2 cl cognac
  • flingsalt
  • 1 dl grädde

Topping

  • torkade äppeltärningar

Gör så här

Glass

  1. Vispa upp äggen hårt tills de är ljust fluffiga, tillsätt sockret lite i taget under konstant vispande. Vispa sedan i grädden och mjölken och blanda väl.
  2. Kör glassmixen i en glassmaskin till den är nästan klar. Vänd ner vaniljpulver och kör ytterligare i några minuter. Låt glassen stå i frysen i minst 2 timmar innan servering.

Salt

  1. Värm sirap, socker, smör, lingon, konjak och en nypa flingsalt i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills allt smält samman. Låt sjuda i några minuter och låt sedan svalna i 10 - 15 minuter. Rör om då och då.
  2. Vänd i grädden, blanda och servera med den delikata glassen. Toppa med ekologiska torkade äppeltärningar.