Hemkokta vita bönor

koket.se
Hemkokta vita bönor
Foto: Pixabay

Hemkokta vita bönor

3 ingredienser

1 h

Hemkokta vita bönor är perfekt att förvara i kylen och trolla fram en stressig vardagskväll. De färdiga bönorna håller runt en vecka i kylen. Det går även bra att frysa bönorna i portioner, även om man då kan tappa lite av konsistensen. Det blir dock fortfarande bättre än burkbönor. 1 tetra motsvarar ungefär 3-4 dl kokta bönor.

Se Annie Månsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 8
  • 6 l vatten
  • 400 g torkade vita bönor
  • 3 msk salt

Gör så här

  1. Koka upp 3 liter vatten och häll det över de torkade bönorna. Låt stå i blöt i minst 30 minuter.
  2. Häll sedan bort vattnet och koka upp 3 liter vatten på nytt.
  3. Häll i bönorna och låt koka på låg värme under lock. Stormkokning gör att bönorna spricker.
  4. Efter ca 20-60 minuter är bönorna klara. Tiden skiljer sig från paket till paket, även mellan paket från samma varumärke.
  5. Gör ett smakprov efter 20 minuter. När bönorna är klara ska de fortfarande vara ordentligt fasta, men inte på något vis hårda i mitten. Föredrar du lite mjukare konsistens kan bönorna så klart koka så länge som du önskar.