400 g butternutpumpa, med skal, urkärnad och grovt hackad
400 g rörsocker
4 ägg (stora ekologiska)
havssalt
300 g vetemjöl, osiktat mått
3 tsk bakpulver
en handfull valnötter
1 tsk malen kanel
175 ml extra virgin olivolja
Topping
skal från 1 citron och saften från halva
140 ml gräddfil
2 msk florsocker
skal från 1 st clementin
1 vaniljstång, dela längs med och skrapa ut fröna
lavendelblommor (eller rosenblad, om du vill)
Gör så här
Butternut cupcakes med frosting
Hetta upp ugnen till 180 grader och ta fram 24 muffinsformar.
Kör pumpabitarna i matberedare till de är finhackade.
Tillsätt socker, ägg, en nypa salt, mjöl, bakpulver, valnötter, kanel och olivolja och mixa ihop. Du kanske behöver pausa mixern för att fösa ner smeten från kanterna med en slickepott. Mixa inte för slätt – du vill bara att allting ska bli ordentligt blandat, inte mer.
Fyll muffinsformarna med smeten. Om du vill kan du spara smet i kylen och bara grädda halva satsen.
Grädda i 20-25 minuter.
Testa om muffinsen är klara med en sticka – om den är torr när du stuckit ner den är de färdiga, fastnar smeten på stickan behöver de en stund till.
Ta ur plåten och låt dina muffins svalna på ett galler.
Topping
gör frosting medan du gräddar dina muffins.
Lägg det mesta av det rivna clementinskalet, allt citronskal och citronsaften i en skål.
Tillsätt gräddfil, florsocker och vaniljfrön och blanda väl.
Smaka och balansera syran och sötman med mer socker eller citronsaft.
Låt blandningen vila i kylen tills dina muffins har svalnat, sen skedar du frostingen över kakorna.
Dekorera med torkad lavendelblommor eller rosenblad och servera.