Jamie Olivers marängsviss

Jamie Olivers marängsviss
Foto: Fremantle/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Jamie Olivers marängsviss

Av: Jamie Oliver

Från: Hemma hos Jamie

11 ingredienser

Servera marängen med din favorittopping, i det här receptet en underbar mix med rostade hasselnötter, grädde, päron och chokladsås.

Se fler recept från

Hemma hos Jamie

Om du vill förbereda desserten så gör alla delarna klara men montera inte efterrätten förrän innan servering.

Ingredienser

portioner
  • 4 äggvitor (ekologiska)
  • 200 g strösocker
  • salt
  • 100 g hasselnötter, skalade
  • 2 förp inlagda päronhalvor i sockerlag (à 400 g)
  • 2 bitar syltad ingefära, finhackade (kan uteslutas)
  • 200 g mörk choklad (minst 70 % kakao)
  • 400 ml vispgrädde
  • 50 g florsocker
  • 1 vaniljstång, halvera och skrapa ut fröna
  • 1 apelsin, rivet skal

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader och klä botten på en ugnsform (40 x 25 cm) med bakplåtspapper.
  2. Lägg äggvitorna i en helt ren skål och se till att du inte får med något äggskal eller gula.
  3. Vispa med elvisp på medeleffekt tills äggvitan bildar styva toppar.
  4. Tillsätt socker och salt medan du fortsätter vispa. Vispa på högsta effekt i 7-8 minuter, tills marängsmeten är vit och glansig. Testa om smeten är klar genom att känna på den mellan fingrarna – om den är helt len är den klar, men om den är lite grynig behöver du vispa ytterligare.
  5. Dutta lite marängsmet i hörnen på bakplåtspappret, vänd sen på pappret så att det fastnar i formen. Häll resten av smeten i formen och bred ut i en rektangel med baksidan på en sked.
  6. Placera i ugnen och grädda tills marängen är krispig på utsidan och lite seg i mitten.
  7. Rosta samtidigt hasselnötterna på en separat plåt i ungefär en timme eller tills de är gyllenbruna.
  8. Häll av päronen men spara sockerlagen från en av burkarna.
  9. Skär varje päronhalva i tre bitar.
  10. Häll sockerlagen i en kastrull tillsammans med den hackade ingefäran och värm försiktigt tills det börjar sjuda.
  11. Ta kastrulllen från värmen och bryt ner chokladen . Rör om tills all choklad har smält.
  12. Ta ut marängen och nötterna ur ugnen och låt svalna. Lägg marängen på ett serveringsfat.
  13. Vispa ihop grädden med florsockret och vaniljfröna tills grädden är lagom fluffig.
  14. Krossa nötterna i en handduk och strö hälften av dem över marängen.
  15. Skeda hälften av grädden över och ringla över lite chokladsås(om såsen har stelnat kan du värma den försiktigt med kastrullen i ett vattenbad).
  16. Fördela det mesta av päronen över marängen och skeda sedan över resten av grädden och päronen i ett nytt lager.
  17. Toppa med mer nötter och chokladsås, och riv över apelsinskal. Servera genast.