Het havskräftspasta

Het havskräftspasta
Foto: TV4
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Het havskräftspasta

12 ingredienser

30 min

"En lyxig och snabb pasta perfekt för helgen som lyfter fram de fina havskräftorna som just nu är i säsong när vattnet är kallt. Kombinationen av mild fänkål, frisk citron och chiliolja ger rätten både fräschör och hetta." /Jessie Sommarström

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta
  • 320 g havskräftstjärtar, skalade
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 2 krukor persilja
  • 3 msk chiliolja
  • 4 msk rapsolja
  • 1 dl sake
  • 1 citron, saft och zest
  • salt
  • citronsaft

Gör så här

  1. Koka upp vatten till pastan och salta ordentligt.
  2. Dela havskräftstjärtarna i tre delar.
  3. Finhacka schalottenlök, fänkål och selleri.
  4. Hacka persiljan.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  6. Blanda chilioljan med 3 msk av rapsoljan. Rör om ordentligt och ställ åt sidan. Är du känslig för hetta kan du späda chilioljan ytterligare med mer rapsolja.
  7. Stek de hackade grönsakerna i den resterande matskeden rapsolja tills de är mjuka och börjar få färg.
  8. Tillsätt sake och låt koka ner tills vätskan nästan försvunnit helt.
  9. Häll i 2 msk av chilioljeblandningen och havskräftorna. Stek hastigt tills kräftorna får fin färg.
  10. Häll av pastan, spara 0,5 dl pastavatten och lägg tillbaka pastan i kastrullen tillsammans med 0,5 dl av pastavattnet.
  11. Tillsätt de stekta grönsakerna och havskräftorna i pastan.
  12. Blanda i resten av chilioljan, hackad persilja och riv över citronzest. Vänd runt försiktigt.
  13. Smaka av med salt, några droppar citronsaft och eventuellt mer chiliolja.
  14. Servera genast i djupa tallrikar och toppa gärna med extra citronzest och persilja.