Het kräftpasta med vispad saffranskräm

koket.se
Het kräftpasta med vispad saffranskräm
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Het kräftpasta med vispad saffranskräm

17 ingredienser

Vardagslyxig pastarätt med linguine som svängs runt i en vitlöksdoftande tomatsås med lite hetta från chiliflakes. Lägg upp och toppa med en fluffigt vispad kräm på crème fraiche och saffran.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

  • 400 g linguine
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 170 g kräftstjärt
  • 2 krm fänkålsfrö
  • 2-3 krm chiliflakes
  • 2 msk olja, att steka i
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Saffranskräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 0,25 g saffran, stött
  • salt

Topping

  • färsk dill

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala, halvera och strimla löken. Strimla även sellerin.
  3. Fräs lök och selleri i olja i en stekpanna på medelhög värme tills det blir mjukt och glansigt.
  4. Skala och riv eller hacka vitlöken fint. Tillsätt vitlök, tomater, buljongtärning och fint strimlad basilika i pannan.
  5. Stöt fänkålen i en mortel. Tillsätt fänkål och en nypa chiliflakes, börja med en mindre mängd chili och smak dig fram. Låt tomatsåsen koka ihop.
  6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Vänd ner avrunna kräftor i såsen strax före servering. Tillsätt mer chiliflakes för mer hetta.
  7. Vispa crème fraiche, saffran och salt riktigt fluffigt med elvisp ca 3 minuter.
  8. BBlanda pastan med tomatsåsen och lägg upp på tallrikar. Toppa med saffranskrämen och dekorera med dill.