Hildas galette med persikor

koket.se
Hildas galette med persikor
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Hildas galette med persikor

18 ingredienser

Baka en otroligt god och somrig dessert i form av en lättbakad "öppen" paj, eller galette som fransmännen säger. Söta persikor i klyftor läggs snyggt på ett lager mandelkräm på en botten av mör pajdeg. Bjud galetten med ljummen med vaniljglass.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk vatten, kallt

Mandelkräm

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade

Montering

  • 6 persikor, färska och mogna
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl mandelspån
  • 1-2 msk rörsocker

Till servering

  • florsocker
  • vaniljglass

Gör så här

Pajdeg

  1. Lägg alla ingredienser i en skål och nyp ihop till en grynig massa.
  2. Häll upp på bakbord och arbeta ihop till en jämn deg för hand.
  3. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en stor tunn platta.
  4. Lägg in plattan i kylen i minst 30 minuter till den stelnat helt.

Mandelkräm

  1. Riv mandelmassan och lägg i skålen.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör, äggula, strösocker, vetemjöl och mortlade kardemummakärnor.
  3. Vispa ihop till en klumpfri kräm med hjälp av en elvisp.
  4. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  5. Dela, kärna ur och skär persikorna i ca 1 cm breda klyftor.
  6. Ta ut pajdegen och bred på mandelkräm i mitten av pajdegen, spara ca 5 cm på kanterna för senare invik.
  7. Blanda persikan med potatismjöl och strösocker i en skål. Lägg bitarna i valfritt mönster på mandelkrämen.
  8. Vik över pajdegen och pensla kanten med ett uppvispat ägg. Strö rörsocker och mandelflarn över kanten.
  9. Grädda näst längst ner i ugnen i 25–30 minuter. Kanterna ska vara gyllenbruna och persikan mjuk.
  10. Pudra över florsocker när galetten svalnat något. Servera galetten ljummen med vaniljglass.