Hildas sommarsmörgåstårta

koket.se
Hildas sommarsmörgåstårta
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Hildas sommarsmörgåstårta

28 ingredienser

3 h

Sommarsmörgåstårta med färskpotatis, brynt smör, varmrökt lax och lagrad cheddarost.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 16

Bröd

  • 12-16 skivor kavring

Fyllning 1: Cheddarostfyllning

  • 150 g färskost
  • 1,5 dl crème fraîche, 34 %
  • 150 g cheddarost, riven
  • 0,5 tsk flytande honung
  • svartpeppar

Fyllning 2: Varmrökt lax med pepparrot

  • 200 g färskost
  • 1 tsk pepparrotskräm, smaka gärna av
  • 1 limefrukt, saft
  • 0,5 kruka färsk gräslök, hackad
  • 200 g varmrökt lax
  • salt

Fyllning 3: Färskpotatis med brynt smör och dill

  • 12-14 färskpotatisar, kokta och kalla (små)
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • 75 g smör, brynt
  • salt

Täcke

  • 250 g färskost
  • 1,5 dl crème fraîche, 34 %

Förslag på garnering

  • dill
  • grön sparris
  • ärtskott
  • gurka
  • limefrukt
  • gräslök
  • ätbara blommor
  • cheddarost, i bitar
  • rädisa
  • jordgubbar

Gör så här

Bröd

  1. Ta fram en brödform som rymmer 2 liter och klä in den med plastfolie.
  2. Skär bort kanterna på kavringen och lägg 3-4 skivor i botten av formen.

Fyllning 1: Cheddarostfyllning

  1. Blanda alla ingredienser i en skål, smaka av med svartpeppar.
  2. Bred fyllningen över bröden i formen.
  3. Lägg på ett lager till med 3–4 skivor kavring.

Fyllning 2: Varmrökt lax med pepparrot

  1. Mät upp alla ingredienser i en skål och smula ner laxen. Vänd om tills allt är blandat. Smaka eventuellt av med salt.
  2. Bred ut fyllningen som lager två och täck med 3–4 skivor kavring.

Fyllning 3: Färskpotatis med brynt smör och dill

  1. Skrubba potatisen och koka den. Låt den sedan svalna helt. Potatisen får gärna vara kylskåpskall.
  2. Hacka dillen och bryn smöret. Låt smöret svalna till rumstemperatur.
  3. Mosa potatisen fint. Tillsätt sedan det brynta smöret, dill och gräddfil. Rör om och smaka eventuellt av med salt.
  4. Lägg fyllningen som lager tre och toppa med 3–4 skivor kavring. Lägg över plastfolie och ställ i kylen i minst två timmar.

Täcke

  1. Ta ut smörgåstårtan och vänd upp och ner på formen så att potatisfyllningen kommer som fyllning ett nerifrån.
  2. Vispa färskost och crème fraiche med en elvisp i ca 1–2 minuter, täck därefter tårtan med blandningen.
  3. Dekorera med valfri garnityr.