Historien om kakaon

Historien om kakaon

En kopp choklad med vispgrädde, tack! Så kan det låta på caféer i dag. Men så har det inte alltid varit. Här nedan kan du läsa historien om kakaon, av mayaindianerna så magisk att den hade en egen gud.

Här började det...
Användningen av kakao kan spåras cirka 2 600 år tillbaka i tiden, till ett kulturområde som kallas Mesoamerika och som omfattade dagens Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras och Nicaragua. Kakaon användes tillsammans med andra livsmedel, som majs, chili, bönor och annat som fanns i området. För mayaindianerna var kakaon en lyxvara förbehållen eliten och som enbart användes vid särskilda högtider eller som betalningsmedel. Kakaon ansågs så magisk att den hade till och med hade en egen gud.

År 1502 kom Christofer Columbus till ön Guanaja, som i dag tillhör Honduras. Där pågick en livlig handel med kakaobönorna som betalningsmedel. Columbus son Ferdinand och hans bror Bartolomeo fastnade för kakaobönorna och tog med dem hem till Spanien.

År 1519 kom Hernan Cortés till Amerika. I Tenochtitlan mötte han aztekernas kung Montezuma som sägs ha druckit upp till 50 koppar kakao om dagen och hade ett lager på tusen ton kakao. År 1521 blev Hernan Cortés Spaniens förste guvernör i den nya världen. Han planterade då kakaoträd på flera ställen i Karibien och presenterade kakaon för den spanske kungen. Under de följande hundra åren hade Spanien monopol på kakaomarknaden.
**
Kakaon till övriga Europa**
Till Frankrike och England kom kakaon runt år 1615 tillsammans med den spansk-österrikiska prinsessan Anna. Kakaon spreds under samma period till flera europeiska länder och spanjorerna förstod att man måste börja leta kakao i andra områden. Nya sorter kom ut på marknaden, t.ex. Arriba (”fjärran områden”) från Ecuador samt bönor av typen forastero (”främmande”) hämtade från Amazonas.
Till Norden kom kakaon troligen först på 1700-talet, och fungerade då i första hand som en apoteksvara.

Den varma drycken
Det var besvärligt att göra varm dryck av choklad. Man använde en viss typ av utrustning, bland annat en särskild kanna (chocolatière) samt en ”molinillo”, med vilken man åstadkom rätt konsistens och skum. För att få fram en mer lättillgänglig produkt var man tvungen att ta bort en del av kakaosmöret. År 1828 uppfann holländaren Coenraad Van Houten en metod för pressning av kakaomassa. Detta innebar att en stor del av smöret kunde tas bort. Kvar blev bara kakaopulvret. Utan att Van Houten själv var medveten om det så hade han lagt grunden till ätchoklad.

Tacka England för chokladkakan
För att få fram ätbar choklad måste man tillföra extra kakaosmör till sockret och kakaomassan. Den första chokladkakan blev till i Bristol i England hos Joseph Fry Jr år 1847. Peter Daniel från Nestlé i Schweiz kom dessutom på att man kunde tillsätta mjölkpulver i chokladen, och den första mjölkchokladen såg dagens ljus år 1875.

Källa: Anthon Berg