Baka filén i ugnen på 125 grader tills den har en innertemperatur på 48 grader. Låt vila 20 minuter och stek sedan i en panna med olja och smör (kan uteslutas) hastigt på hög värme. Låt vila ytterligare 10 minuter innan servering.
Sås
Fräs morötter, lök och tomatpuré i lite olja tills löken blir genomskinlig men inte brynt. Tillsätt övriga ingredienser, blanda och sjud utan lock i en timme.
Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen blir för tjock.
Sila såsen och vispa ner smör eller olja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Om såsen är för tunn kan du reda den med 1 msk majsstärkelse utrört i 2 msk vatten, tillsätt lite i taget.
Pommes Anna
Tvätta och skiva potatisen tunt, gärna på mandolin.
Lägg upp skivorna i ett vackert mönster på ett bakplåtspapper, skivorna ska överlappa varandra med en tredjedel. Pensla med olja och strö över salt.
Baka potatisskivorna i ugnen, först på 150 grader (tills potatisen är klar) höj sedan värmen till 250 grader tills potatisen är gyllenbrun.
Sockerstekt gemsallad
Skär gemsalladen i kvartar, strö över socker och salt
Stek i olja på hög värme tills sockret karamelliserat och salladen fått färg.