Hjortronkräm med likörgrädde

Hjortronkräm med likörgrädde
Foto: Tv4

Hjortronkräm med likörgrädde

Av: Stefan - Filipstad

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

45 min

Den här desserten bjuder på vuxna smaker i form av en len hjortronkräm med likörgrädde. Ett gott och festligt avslut på en trevlig middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hjortronkräm

  • ca 1 l hjortron (helst solmogna, nästan övermogna)
  • 2 dl vatten
  • 1-2 dl strösocker
  • 1-2 msk citronsaft
  • 1-2 msk potatismjöl, utrört i 3 msk vatten
  • 3 dl grädde
  • 3 msk hjortronlikör
  • ca 0,5 krm vaniljextrakt
  • ca 1 tsk florsocker

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk
  • 1,5 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,25 tsk bakpulver

Servering

  • citronsaft
  • strösocker
  • hjortron
  • färsk mynta

Gör så här

Hjortronkräm

  1. Pressa hjortronen genom en finmaskig sil eller ”duk” för att få bort skal och kärnor. Använd en sked för att pressa ur all saft.
  2. Koka upp hjortronsylten med vatten och socker samt smaka av med citronsaft.
  3. Häll i redningen och låt det sjuda lite försiktigt så att krämen tjocknar.
  4. Vispa grädden tjock, vänd ner hjortronlikör, vanilj och eventuellt lite florsocker. Smaka av.

Havreflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Stäng av plattan och tag av kastrullen från värmen.
  3. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.
  4. Klicka ut smeten, ca 0,5 msk till varje flarn, på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på avståndet då de ”flyter ut”.
  5. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter, eller tills de har fått en fin gyllengul färg.
  6. Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.
  7. Önskar du platta kakor så låt dem bara ligga på plåten tills de kallnat.
  8. Önskar du däremot böjda kakor så lägg dem över en träpinne, kavel eller liknande medan de är varma.

Servering

  1. Frosta kanten på serveringsglasen med lite citron och socker.
  2. Häll upp hjortronkrämen i glasen och klicka lite likörgrädde ovanpå.
  3. Garnera med ett hjortron på toppen, ett havreflarn och lite färsk mynta.