Antingen lagar du denna dessert som en stor tårta eller som bakelser. Tänk på att parfaiten behöver tre timmar på sig i frysen för att stelna, så att du planerar rätt.
Värm ugnen till 200°. Vispa grädden till fast skum. Vispa äggulorna och sockret ljust och luftigt. Rör i hjortronsylten, likören och den vispade grädden. Fördela massan i två tårtformar med 20 cm diameter och minst 3 cm djupa. Ställ formarna i frysen ca 3 timmar. Vill du göra portionsbakelser ska massan frysas in i 8 små, runda formar.
Värm ugnen till 200°. Blanda nötterna, mandeln, vetemjölet och sockret till nötbottnarna. Vispa ägget och den extra vitan och rör i nötblandningen. Tillsätt det smälta smöret. Bre ut smeten på bakplåtspapper till tre runda bottnar, ca 20 cm i diameter och ca 2 mm tjocka. Vill du göra portionsbakelser är det åtta små bottnar du ska göra. Grädda 8–10 minuter tills bottnarna är gyllenbruna.
Varva nötbottnar och parfait. Pudra över florsocker. Servera med varm hjortronsylt och dekorera med citronmeliss.