Hjortstek med rostad pumpa

Hjortstek med rostad pumpa
Foto: Magnus Skoglöf
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Hjortstek med rostad pumpa

14 ingredienser

Pumpan har alltid varit självklar när man äter stek i Danmark. Nu ser jag att den används flitigt även i Sverige, vilket är härligt. Pumpa är både gott och färgglatt.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg innanlår av kronhjort (eller dovhjort)
  • 8 skivor bacon
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • salt
  • svartpeppar
  • steksnöre
  • smör
  • 2 rödlökar, grovhackade (stora)
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 1,5 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 1 kalvbuljongtärning (eller hönsbuljong)
  • 1 kg butternutpumpa
  • olja
  • 1 dl rosépepparkorn

Gör så här

  1. Fläk ut innanlåret. Stek baconet.
  2. Bred insidan av köttet med ingefära, salt och peppar. Lägg baconskivorna över hela ytan och rulla ihop köttet hårt. Bind med steksnöre.
  3. Bryn köttet runtom i en gryta med smör. Lägg i rödlök och häll i all vätska. Ugnsstek köttet långsamt i en 130 ̊C varm ugn tills det når en kärn- temperatur på 62 ̊C.
  4. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Lägg dem i en ugnsform, ringla över lite olja och salta och peppra. Ställ in formen i ugnen och rosta pumpan i minst 35 minuter.
  5. Servera köttet skivat med pumpa, rosépeppar och sky.